Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös kokeiluja pitää harjoitella

Monimutkaisiin ongelmiin on hyvä etsiä ratkaisuja kokeilemalla. Se edellyttää kuitenkin kunnollista valmistelua ja uudenlaista poliittista kulttuuria.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Markku Bärman / HS
Kasvinjalostuksessa arvio onnistumisesta saadaan käytännön kokeiden kautta. Yhteiskunnallisissa uudistuksissa yritetään liian usein saada kaikki valmiiksi jo suunnittelupöydällä.
Kasvinjalostuksessa arvio onnistumisesta saadaan käytännön kokeiden kautta. Yhteiskunnallisissa uudistuksissa yritetään liian usein saada kaikki valmiiksi jo suunnittelupöydällä. Kuva: Markku Bärman / HS

Suomi on nykyään niin kehittynyt yhteiskunta, että se alkaa muistuttaa hernepeltoa. Jos ottaa kiinni yhdestä varresta ja liikuttaa sitä, koko pelto heiluu. Koulutus liittyy talouteen, joka liittyy sosiaalipolitiikkaan, joka liittyy sisäiseen turvallisuuteen ja niin edelleen.

Monimutkaisten keskinäisriippuvuuksien vuoksi yhteiskunnan uudistaminen poliittisilla päätöksillä on vaikeaa. Vaikka ongelma tunnistettaisiin, sen ratkaiseminen saattaa johtaa uuteen pulmaan aivan toisaalla. Tämä on ajanut monta uudistusta umpikujaan. Yksittäisten suurten uudistusten sijaan Suomeen onkin toivottu uudenlaista kokeilukulttuuria, jossa ratkaisuja kokeiltaisiin ensin pienessä mittakaavassa. Vasta kokemusten perusteella tehtäisiin päätös pysyvästä ja kaikenkattavasta muutoksesta.

Yksi nykyisen hallituksen kärkihankkeista on mahdollinen perustulon kokeilu. Ongelma tunnistetaan: nykyisten sosiaaliturvan ja verotuksen sääntöjen muodostama viidakko kannustaa ihmisiä usein heidän itsensä ja koko yhteiskunnan kannalta huonoihin ratkaisuihin. Viidakon hallintaan kuluu paljon aikaa ja rahaa.

Ratkaisuksi esitetty perustulo vähentäisi havaittuja ongelmia, mutta sen vaikutukset tosielämässä ovat arvailujen varassa. Jos perustulon käyttöönottoa kokeiltaisiin rajatusti, saataisiin paljon lisätietoa jatkovalmistelua varten.

Kuulostaa hyvältä, mutta pelkkä kokeilu-sanan mainitseminen ei vielä ole ratkaisu. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin työryhmä muistuttaa, että kokeilun tutkimusasetelma pitää valmistella huolellisesti. Jos osallistujat ilmoittautuvat vapaaehtoisina tai jos kokeilun järjestäjät valitsevat osallistujat, tulokset voivat vinoutua. Kokeiluryhmälle tarvittaisiin myös verrokkiryhmä.

Siksi Vattin tutkijat ehdottavat, että kaksivuotiseksi määriteltyyn kokeiluun valittaisiin osallistujat valtakunnallisella satunnaisotannalla. Jos rahkeet riittävät, voisi alueellisesti toteuttaa perusteellisemman, niin ikään satunnaisotantaan perustuvan kokeilun.

Jos tämä kokeilu rajattaisiin yksittäisiin kuntiin, niiden tulokset voisi kuitata kunkin kunnan erityispiirteillä eikä oppeja pystyisi siksi yleistämään päätöksenteon pohjaksi.

Yksi tapa kokeilla on edetä uudistuksissa askel kerrallaan, jotta tulokset voi arvioida ennen seuraavaa vaihetta. Valitettavasti sote-uudistuksessa poliittinen paine kaiken ratkaisemiseen yhdellä kerralla on kova. Järjestämisvastuun kokoaminen paljon nykyisiä kuntia suuremmille alueille sekä tilaamisen ja tuottamisen erottaminen ovat niin suuria muutoksia, että tuotantomallien täysimittaisen kilpailun käynnistäminen samassa vaiheessa voi kuitenkin lopulta osoittautua loikaksi samalla kertaa.

Viisaampaa olisi saada uudet maakunnat toimimaan ja uudistaa tuottamismallit alue kerrallaan toisten kokemuksista oppien. Myös rahoitusmallia on hyvä arvioida ensimmäisten vuosien aikana tarkasti, jotta ei synny haitallisia menoautomaatteja.

Kokeilujen yleistymisellä on hyvät mahdollisuudet raikastaa suomalaista poliittista kulttuuria. Se haastaa perinteistä mallia, jossa hallituspuolueiden puheenjohtajat tai etujärjestöjen edustajat rakentavat keskenään kompromisseja, joita lainvalmistelijat yrittävät kirjata pykäliksi.

Ratkaisujen etsiminen kokeilujen kautta edellyttää hyvää valmistelua, riskinottoa, avointa tiedonkulkua, vallan hajauttamista, itsekriittistä kykyä tulosten arviointiin, hyvien käytäntöjen levittämistä ja riittävää rahoitusta. Tulokset eivät kuitenkaan synny itsestään: kokeileminenkin vaatii harjoittelua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat