Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteistyökyvyttömyys ajaa Espanjaa uusiin vaaleihin

Uusintavaalit häämöttävät, koska uusien puolueiden nousu parlamenttiin ajoi hallitusneuvottelut umpikujaan.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Asiat ovat Espanjassa olosuhteisiin nähden hyvin. Vasta nyt, pian neljä kuukautta parlamenttivaalien jälkeen, kyvyttömyys sopia uudesta hallituksesta alkaa näkyä Espanjan valtiovelan korkojen nousuna.

Joulukuun äänestyksen jälkeen Espanjassa on esitetty poliittista teatteria, joka ei lupaa kovin hyvää tulevaisuudessa. Puolueiden yritykset sopia uudesta hallituspohjasta ovat kaatuneet lyhytnäköiseen pelaamiseen ja kyvyttömyyteen sopeutua siihen, että yhden puolueen hallituksen muodostaminen ei enää onnistu entiseen malliin.

Viimeinen yritys uusien vaalien välttämiseksi tehdään runsaan viikon kuluttua, kun kuningas Felipe VI tapaa puolueiden johtajat jo kolmannen kerran vaalien jälkeen. Siihen asti on teoriassa mahdollista, että vanhat pääpuolueet konservatiivinen PP ja sosialistit muodostavat enemmistöhallituksen tai sosialistien johtamalle vähemmistöhallitukselle löytyy parlamentissa riittävä tuki. Sopu olisi tässä vaiheessa jo melkoinen yllätys.

Nykyinen pattitilanne syntyi, kun keskustalainen Ciudadanos ja vasemmistopopulistinen Podemos nousivat joulukuussa ensi kertaa valtakunnanpolitiikkaan. Edellisen vaalikauden hallitusvastuussa ollut PP voitti vaalit mutta jäi kauas parlamenttienemmistöstä. Sosialistit tulivat toiseksi vielä selvästi heikommalla tuloksella.

Kuukausien kaupankäynti näyttäisi mielipidekyselyjen valossa ryvettäneen erityisesti sosialistipuoluetta, jonka puheenjohtaja Pedro Sánchez on yrittänyt sitkeästi koota uutta hallitusta, ja Podemosia, jonka johtaja Pablo Iglesias on aktiivisesti kampittanut Sánchezin yrityksiä.

Yllättävä hyötyjä on toimitusministeristön johdossa jatkanut pääministeri ja PP:n puheenjohtaja Mariano Rajoy. Hän on seurannut muiden yrityksiä niin passiivisena, että häntä on kutsuttu muun muassa zombiksi.

Jos umpikuja jatkuu, kuningas ilmoittaa viimeistään 2. toukokuuta uusista vaaleista, jotka järjestetään 26. kesäkuuta. Kyselyt suosivat nyt PP:tä ja Ciudadanosia. Viimeksi kyselyt olivat väärässä, eikä mikään takaa nykyistä helpompaa asetelmaa uusien vaalien jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat