Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Airbnb-asuntosi voi olla laiton

Monessa kaupungissa matkailijoille asuntoja välittävien sivustojen kuten Airbnb:n toimintaa on rajoitettu tai se on jopa laitonta.

Pääkirjoitus
 
Minttu Mikkonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Lauantai-liitteen toimitussihteeri.

Kesän lomamatkoja suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon, että majoitusvaihtoehtoja voi olla entistä vähemmän. Monessa kaupungissa matkailijoille asuntoja välittävien sivustojen kuten Airbnb:n toimintaa on rajoitettu tai se on jopa laitonta.

Tilanne on niin sanotusti päällä Berliinissä. Kaupunki kielsi vuokra-asuntojen vuokraamisen edelleen loma-asunnoiksi kaksi vuotta sitten. Rekisteröityneet vuokranantajat saivat kahden vuoden siirtymäajan. Se päättyy ensi viikolla, huhtikuun lopussa. Laki ja sen valvonta kiristyvät. Laittomasta loma-asunnosta voi saada sadantuhannen euron sakon.

Airbnb-asunnon varaajalle epävarmuus näkyy niin, että vaikka palvelussa on tuhansia berliiniläisasuntoja, toukokuusta eteenpäin ajoittuvia varauksia on peruttu tai varauspyyntöihin ei vastata.

Berliinissä on kiellosta huolimatta enemmän loma-asuntoja kuin koskaan. Berliner Zeitung -lehti kertoi sunnuntaina tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan kaupungissa on 24 000 Airbnb:n ja vastaavien palvelujen kautta vuokrattavaa kohdetta. Niistä 15 000:ssa koko asunto on koko ajan matkailijoiden käytössä, ja niillä tehdään usein bisnestä.

Ongelma se on siksi, että Berliinin kaupunkisuunnitteluviraston mukaan Airbnb ja muut palvelut vievät pysyvän asunnon 48 000 ihmiseltä. Luku vastaa kahden vuoden uudisasuntorakentamista. Se on viranomaisten mielestä liikaa kaupungissa, jossa on huutava pula kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista.

Airbnb on hieno keksintö, ja sen suosio kasvaa: sillä on jo kaksi miljoonaa vuokrakohdetta 34 000 kaupungissa.

Asuntopulaan vedoten viranomaiset ovat vaikeuttaneet Airbnb:n toimintaa myös esimerkiksi New Yorkissa. Pariisissa, Lontoossa ja Amsterdamissa Airbnb on yhteistyössä viranomaisten kanssa esimerkiksi rajoittanut majoituspäiviä.

Pitäisikö matkailijan sitten potea huonoa omaatuntoa siitä, että pahentaa Airbnb-varauksellaan omalta osaltaan asuntopulaa? Ainakin kannattaa pitää mielessä, että loma-asunnon vuokranantaja voi joutua vaikeuksiin.

Suomessa ja monessa muussa maassa asunnon vuokraaminen Airbnb:n kautta on sallittua, mutta vuokratulot pitäisi ilmoittaa verottajalle.

Berliinissäkin voi edelleen vuokrata Airbnb:n kautta laillisesti huoneen tai osan asunnosta, jos vuokranantaja asuu itsekin siellä. Sehän on jakamisen idea, Berliinin senaatin edustaja muistutti lehtihaastattelussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat