Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruusunnuput ja parempi maailma

Yksi kestävimmistä keinoista köyhyyden nujertamiseksi on tyttöjen ja naisten koulutus.

Pääkirjoitus
 
Reetta Meriläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja.

Sunnuntaiaamussa parasta on kannullinen teetä ja sanomalehti. Elintärkeä rituaali. Tyyneen, reviirimerkattuun lukuhetkeen kuuluvat myös kuolin- ja syntymäilmoitukset.

Kuolinilmoituksia lukee sydän syrjällään: onko tuttuja, kuinka monta ikätoveria? Syntymäilmoitukset taas tarjoavat hurmaavia hampaattomia hymyjä, silkkaa iloa. Siinä missä kuolinilmoitusten tekstit ovat usein runositaatteja tai Raamatun tekstejä, syntymäilmoituksissa kukoistaa ite-taide.

Supersuloiset ruusunnuput ja kultanallukat ylittävät monin verroin oman herttaisuuskykyni. Vauvarealismin vielä muistavana olen joskus tuumaillut, eikö vähempikin riittäisi.

Elämä kuitenkin opettaa, vaikkapa vertailukohteilla. Elämän auvoa pursuavat ilmoitukset pikkuihmisistä herättävät nyt paitsi hilpeyttä myös kiitollisuutta, etenkin pikkuprinsessoiden kohdalla. On etuoikeus elää maailmankolkassa, jossa tytön syntymä ei ole onnettomuus. Jossa tytöstä ei tehdä näkymätöntä. Jossa tytön kouluttaminen on itsestään selvää siinä missä pojankin.

Viime viikon uutiset toivat tylysti mieleen, millaista tyttöjen elämä voi pahimmillaan olla. Nigerialaisen terroristijärjestön Boko Haramin kaksi vuotta sitten sieppaamista 270 koulutytöstä 200 on edelleen kateissa. Kukaan ei tiedä, kuinka moni heistä on hengissä ja kuinka moni hengissä mutta sisältä kuollut.

Raakuusasteikon yläpäässä oleva Boko Haram ei tyydy aivopesuun, väkivaltaan ja raiskauksiin, vaan pakottaa lapsia ja naisia itsemurhapommittajiksi.

Boko Haramin kynsistä paenneidenkaan tyttöjen elämä ei ole helppoa, sillä heistä tulee usein hylkiöitä jopa omassa perheessään. He eivät olekaan hoivattavia uhreja, vaan häpeä. Sama tapahtuu lapsisotilaille, sissijoukkoihin pakotetuille pojille.

Palkittu egyptiläissyntyinen toimittaja-kirjailija Mona Eltahawy kertoi Egyptissä vallitsevasta naisvihasta (HS 14.4.). Se tuntuu muun muassa seksuaalisena häirintänä, jota on kokenut 99,3 prosenttia tytöistä ja naisista (YK:n raportti 2013).

”Kullakin yksilöllä on oikeus elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen”, kertoo YK:n ihmisoikeuksien julistuksen kolmas artikla. Selkeää tasa-arvopuhetta; siitä olisi hyvä lähteä.

Kuulen sieluni korvissa kysymyksen, pitääkö kaiken maailman kauheuksista välittää. Eikö olisi parempi antaa jokaisen hoitaa omat ongelmansa? Tapelkoot keskenään!

Ei ole pakko välittää, mutta on hyvä muistaa, että elämme liikkuvassa ja keskinäiseen riippuvuuteen perustuvassa maailmassa. Ei ole enää meidän tai niiden ongelmia. Vaikkei järistyskeskus olisikaan juuri täällä, järistyksen heijastukset tuntuvat. Viime syksyn jälkeen asian pitäisi olla selvä.

Maailman voimakkain väestönkasvu tapahtuu globaalissa etelässä, ennen kaikkea Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Noin 90 prosenttia maailman 1,8 miljardista 10–24-vuotiaasta nuoresta elää globaalin etelän kehittyvissä maissa.

Suomi tuskailee väestön ikääntymistä, mutta kehittyvissä maissa mietitään, mitä tehdä nuorten paljoudelle. Seuraavan suuren vaellusaallon ennustetaan tulevan syvältä Afrikasta, muun muassa Nigeriasta.

”Ihmisten globaali liikkuvuus on mittava nuorisoliike”, nuorisotutkijat Leena Suurpää ja Sofia Laine kirjoittivat blogissaan viime lokakuussa. Maailmanlaajuinen liikehdintä lisääntyy, ellei köyhimmissä maissa ole edellytyksiä kunnialliseen elämään, johon kuuluisivat rauha, mahdollisuus irtautua köyhyydestä ja kunnollinen hallinto.

Yksi kestävimmistä keinoista köyhyyden nujertamiseksi on tyttöjen ja naisten koulutus. Se parantaa heidän ja heidän perheidensä toimeentuloa. Koulutus vaikuttaa myös perhesuunnitteluun, jolla on yhteytensä toimeentuloon ja väestönkasvuun. Mikään luonnonvoimahan väestön liikakasvu ei ole.

Tytöt ja naiset ovat edellytys köyhyydestä nousuun, mutta he eivät silti voi olla ainoa ratkaisu. Tarvitaan lisäksi parempaa hallintoa, lakien ja ihmisoikeuksien kunnioittamista sekä hallintomoraalin suursiivousta.

Ihmisoikeudet eivät ole nollasummapeliä. Tyttöjen oikeudet eivät ole pois pojilta. Sekä pikkuprinsessoita että mörrimöykkyjä sietää kohdella hyvin. Aikanaan he heijastavat saamaansa kohtelua ja vaikuttavat, muuttuuko maailma. Paremmaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat