Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korruptio nousee pintaan Brasilian politiikan kriisissä

Brasilian presidentti on ukkosenjohdattimena syvässä politiikan ja talouden kriisissä. Hänen viraltapano olisi vasta alkua korruption kitkemisessä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Presidentin viraltapanohanke on edennyt Brasiliassa odotettua nopeammin.

Dilma Rousseffin syrjäyttäminen presidentin tehtävistä vähintään kuuden kuukauden määräajaksi vaikuttaa jo todennäköiseltä. Prosessi on kuitenkin nostanut päivänvaloon hämmentävän määrän korruptiota ja muuta rikollisuutta presidenttiin kohtalosta päättävien kongressiedustajien ja senaattoreiden keskuudessa.

Korruptionvastaisen järjestön Transparência Brasilin kokoamien tietojen mukaan edustajainhuoneen 513 jäsenestä 59 prosenttia on ollut rikostutkinnan kohteena. Senaatin 81 jäsenen kohdalla luku on 60 prosenttia. Korruptio on yleisin syyte, mutta mukaan mahtuvat myös muun muassa kidutus, kiristys ja orjatyövoiman käyttö.

Rousseffia syytetään valtiontalouden lukujen väärentämisestä vaalikampanjan yhteydessä. Käytännössä hän on ukkosenjohdattimena lähes kaikelle, mikä on mennyt Brasiliassa pieleen parin viime vuoden kuluessa.

Tapahtumista kauaskantoisin on valtion öljy-yhtiön Petrobrasin miljardien eurojen korruptiovyyhti. Se alkoi purkautua runsaat kaksi vuotta sitten ja tuottaa edelleen rikossyytteitä politiikan ja talouden huipulla. Useimpien poliitikkojen syytteet liittyvät Petrobrasin skandaaliin, mutta Rousseff ei ole siinä syytettynä.

Toinen tekijä on talouden lama, joka jatkaa syvenemistään.

Sunnuntaina kongressin edustajainhuone päätti yli kahden kolmasosan enemmistöllä, että Rousseffin viraltapano siirtyy senaattiin, missä päätökseen oikeudenkäynnistä riittää yksinkertainen enemmistö. Senaatissa järjestettävän oikeudenkäynnin jälkeen langettavaan tuomioon tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö.

Rousseffin tilalle presidentiksi tulisi varapresidentti, jota epäillään laittomista etanolikaupoista. Seuraava mahdollinen sijainen on rahanpesusta syytetty edustajainhuoneen puhemies, tai hänen ollessaan estynyt senaatin puhemies, joka on epäiltynä Petrobras-skandaalissa.

Rousseffin viraltapano olisi vasta alkua pääasiassa, joka on Brasilian korruptio-ongelman ratkaiseminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat