Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailu on hyvä renki liikenteessä

Terve kilpailu liikennepalveluissa on sekä kuluttajan että kansantalouden etu. Sen sijaan väylien ylläpidon ja kehittämisen siirtämisessä uuteen valtionyhtiöön on monta kysymysmerkkiä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) esitteli liikennesektorin uudistussuunnitelmia maanantaina.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) esitteli liikennesektorin uudistussuunnitelmia maanantaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kun puhumme liikenteestä, puhumme yhteiskunnan perustoiminnoista ja siksi myös suurista rahoista. Kaikki aihepiiriin liittyvä herättää paljon kiinnostusta ja moni asia myös intohimoja.

Tunteita nostatti ennakolta myös liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) maanantainen tiedotustilaisuus, jossa hän esitteli liikennesektorin uudistussuunnitelmia. Osa suunnitelmista on jo pitkällä, osassa edessä on vasta selvittelyvaihe.

Pisimmällä on liikennekaareksi kutsutun lainsäädäntöhankkeen ensimmäinen vaihe. Kaikkien liikennemuotojen sääntelyn yhteen kokoavan lakipaketin ensimmäinen vaihe lähtee nyt lausuntokierrokselle. Eduskunta saisi aikataulun mukaan hallituksen esityksen jo ennen kesälomia, ja voimaan laki tulisi ensi vuoden alussa.

Liikenneverkon kehittämisen ja rahoittamisen uudistaminen – kuten nimi virkakielellä kuuluu – puolestaan etenee vasta valmisteluvaiheeseen. Jos aikataulu pitää, valtion omistamasta liikenneverkosta huolehtisi uusi valtionyhtiö vuoden 2018 alussa.

Uudistusten taustalla on monta syytä. Tähän asti lainsäätäjä on katsonut henkilöautoilua, linja-autoja, junia, lentoliikennettä ja takseja erillisinä saarekkeina. Yksittäisen liikkujan tai kuljetuspalveluja tarvitsevan yrityksen näkökulmasta rajat ovat kuitenkin jo nykyään paljon matalampia.

Digitaaliseksi muuttuva maailma kaataa raja-aitoja vielä lisää. Nyt valtio on vaihtamassa näkökulmaa, kun se esimerkiksi alkaa edistää liikennemuotoja yhdisteleviin lippuihin siirtymistä. Lakipykälien ja valtion omien toimien pitäisi helpottaa tätä muutosta, mikä on hyvä tavoite.

Taustalla on tavoite lisätä kilpailua kaikissa liikennemuodoissa. Kenttä on nykyään kovin kirjava. Linja-autoliikenne on jo kilpailtu, taksiliikenne perustuu säännöstelyyn, ja raiteilla on käytännössä monopoli.

Kyse on suurista rahasummista. Yhdellä laskutavalla mitaten liikennepalvelujen markkina on Suomessa noin 25 miljardia euroa vuodessa. Jos kilpailu tämän kokoisella markkinalla toimii terveillä periaatteilla, hyödyt sekä kuluttajille että kansantaloudelle ovat suuret.

Kitkatta muutos ei kuitenkaan tapahdu. Tällä kierroksella kovin väittely käytäneen taksisäännöstelystä. Aiheina ovat ainakin kuluttajansuoja, taksiyrittäjien asema ja haja-asutusseutujen palvelut. Myös veronmaksajan näkökulma on tärkeä: taksien liikevaihdosta noin 30 prosenttia eli liki puoli miljardia euroa tulee julkisen hallinnon kautta kulkevista rahoista.

Myöhemmin edessä on kilpailun avaaminen rautatieliikenteessä. Myös siihen keskusteluun voi hakea maailmalta esimerkkejä onnistumisista ja epäonnistumisista.

Toinen merkittävä uudistushanke koskee liikennepalvelujen alustoja eli väyliä, kuten teitä ja rautateitä. Jos hanke etenee, leijonanosa Liikennevirastosta muuttuisi valtionyhtiöksi. Liikenneverkon ylläpidosta ja kehittämisestä vastaavaan valtionyhtiöön liittyy paljon enemmän kysymysmerkkejä kuin liikennepalvelujen kilpailun lisäämiseen.

Yritysmuoto olisi läpinäkyvä tapa hoitaa investoinnit, mutta siitä tulisi helposti myös valtion piilovelkaantumisen työkalu, kun lainat otettaisiin yhtiön nimiin.

Valtionyhtiö hallitsisi monia luonnollisia monopoleja, joten selvityksen keskeinen tehtävä olisi määritellä, mistä yhtiö saisi tulonsa. Käyttömaksuihin perustuva laskutusautomaatti houkuttelisi yksityisiä omistajia liiankin kanssa. Siksi on hyvä suunnitella yhtiöstä oletusarvoisesti valtion kokonaan omistamaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat