Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työllisyystavoite voi olla liiankin kova

Hallituksen onnistuminen mitataan työllisyyden paranemisella.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) esitteli maanantaina hallituksen työllisyyspakettia.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) esitteli maanantaina hallituksen työllisyyspakettia. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps) maanantaina julkistama esitys työn vastaanottovelvollisuuden laajentamisesta ja työttömyysturvan ehtojen kiristämisestä herätti vähemmän vastalauseita kuin olisi odottanut. Ammattiliitto Pro oli tosin vähällä hylätä työmarkkinoiden kilpailukykyneuvottelut.

Maanantain suurin työllisyyttä koskeva uutinen taisi olla, että kokopäivätyön joutuu ottamaan vastaan, vaikka siitä saatava palkka olisi pienempi kuin ansiosidonnainen työttömyysturva. Toinen merkittävä muutos on ammattitaitosuojan poistuminen. Työtä pitää ottaa heti työttömyyden alusta pitäen muualtakin kuin omalta alalta. Asia tosin harkitaan tapauskohtaisesti.

Hallituksen suunnitelmat saattavat työttömästä tuntua silkalta kyykyttämiseltä, mutta on niissä viisautensakin. Jo muutaman kuukauden työttömyys heikentää työntekijän arvoa työnantajan silmissä merkittävästi.

Suomella on joitakin vertailumaista erottavia tekijöitä. Työllisyydessä on paha kohtaanto-ongelma: avoimet työpaikat eivät ole siellä, missä työttömät asuvat. Liikkumista maan sisällä jarruttaa lisäksi Suomessa suosittu asumismuoto, omistusasuminen. Lakkautetun paperitehtaan tuntumassa olevaa omakotitaloa ei hevin saa kaupaksi. Helsingissä töitä olisi, mutta pienipalkkaisilla ei ole varaa asua siellä.

Kannustinloukkukin on paha ongelma. Sosiaalitukien ja verotuksen yhteisvaikutuksena työn tekemisen lisääminen ei välttämättä lisää sanottavasti käteen jääviä tuloja.

Myös aikojen saatossa muodostunut elinkeinorakenne haittaa työvoiman joustavaa siirtymistä paikkakunnalta ja työpaikasta toiseen. Suomessa vientitulot syntyvät raskaassa teollisuudessa. Kun prosessit tehostuvat, tarvitaan vähemmän väkeä esimerkiksi paperikoneen pyörittämiseen. Nokian kultakausi saattoi olla Suomen historiassa kummallinen poikkeusajanjakso.

Hallitus on pitänyt viime viikot rivakkaa tahtia esitellessään kaavailemiaan muutoksia. Se on myös kertonut päätöksistään tipoittain julkisuuteen. Esimerkiksi Lindströmin tällä viikolla esittelemät toimet hallitus oli sopinut kehysriihessä jo tämän kuun alussa.

Kevättalven uudistussumaa pohjustettiin vuodenvaihteen tienoilla. Silloin pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) korostivat, että kuluva kevät on hallituksen onnistumisen kannalta ratkaiseva. Nyt esityksiä tulee kuin liukuhihnalta.

Hallituksen onnistuminen mitataan työllisyyden paranemisella. Hallituksen tavoite on luoda vaalikauden aikana 110 000 uutta työpaikkaa ja nostaa työllisyysaste nykyisestä 68 prosentista 72 prosenttiin. Tavoite on kova, ja moni on epäillyt sen toteutumista. Vuonna 2008, pitkän nousukauden lopulla ja juuri ennen talouden syöksykierrettä, työllisyysaste oli vajaat 71 prosenttia.

Työllisyyden kasvun seurauksena tulevat sitten – toivottavasti – muut positiiviset asiat: työttömyysmenot pienenevät, verotulot kasvavat ja julkisen talouden epätasapaino korjaantuu ainakin jonkin verran. Kun puhutaan työttömistä, puhutaan myös suurista summista, miljardeista euroista.

Kysymys on vain ajasta. Millä aikataululla ja millä voimalla hallituksen lukuisat työllistämisen lisäämiseen tähtäävät toimet alkavat näkyä käytännön työpaikkoina? Taloudessa on tänä vuonna näkynyt valonpilkahduksia siellä täällä, mutta varmuutta käänteestä ei vielä ole. Niinkin voi käydä, että kasvun hedelmistä pääsee nauttimaan vasta seuraava hallitus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat