Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttajaministeri ylitti sopivan puheen rajan

Mehmet Kaplan erosi Ruotsin hallituksesta, kun hänestä tuli poliittinen rasite. Tapaus paljasti ristiriidan muslimiyhteisön ja valtaväestön puheiden kesken.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ruotsin puolueet ovat toistuvasti nostaneet maahanmuuttajataustaisia poliitikkoja ministereiksi. Se on ollut ansiokas osa pyrkimyksessä ottaa uusia Ruotsin kansalaisten ryhmiä osaksi yhteiskunnan rakenteita. Ympäristöpuoluetta edustavan Mehmet Kaplanin kausi asuntoministerinä kuitenkin päättyi maanantaina molemminpuoliseen epäonnistumiseen.

Sosiaalidemokraattinen pääministeri Stefan Löfven hyväksyi asuntoministerin eronpyynnön. Ruotsin tiedotusvälineet kertoivat viikonvaihteessa, että vuonna 2009 Kaplan vertasi palestiinalaisten kohtelua Israelin miehittämillä alueilla juutalaisten kohteluun Natsi-Saksassa.

Lisäksi Ruotsissa on julkaistu kuvia, joissa Kaplan osallistui vuosi sitten illalliselle turkkilaisen oikeistonationalistisen järjestön edustajien kanssa ja tapasi muutama vuosi sitten turkkilaisen islamistijärjestön Millî Görüşin johtajia. Kaplan on syntynyt Turkissa.

Kaplan on ylittänyt Ruotsissa poliitikoille hyväksyttävänä ja sopivana pidetyn toiminnan rajoja. Hänestä tuli poliittinen rasite muutenkin heikolle demareiden ja ympäristöpuolueen vähemmistöhallitukselle. Taustasta riippumatta ministerin ero on sellaisessa tilanteessa luonnollinen ratkaisu.

Kyseessä eivät kuitenkaan olleet Kaplanin ensimmäiset harha-askeleet. Suomessa hän sai huomiota kesällä 2014 vertailemalla Syyrian sotaan lähteviä nuoria muslimeja Suomen talvisotaan vapaaehtoisina osallistuneisiin ruotsalaisiin.

Kaplan on kiistänyt rinnastaneensa sodat toisiinsa. Hän on toistuvasti painottanut vastustavansa väkivallan ja rasismin lisäksi juutalaisvastaisuutta.

Ruotsin muslimiyhteisössä Kaplan on ollut merkittävä ääni suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon puolesta, mutta hänen Israelia koskevat kommenttinsa heijastavat monien maltillistenkin nuorten muslimien näkemyksiä ja puheenpartta. Siinä on muslimiyhteisöjen ja kantaväestön välillä ristiriita, joka kaipaa avointa keskustelua. Suomesta ei ole tässä Ruotsin opettajaksi, mutta keskustelusta voi oppia.

Kaplanin kiintymys turkkilaisiin islamistisiin nationalistijärjestöihin on kuitenkin ongelma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat