Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikilla turvapaikan­hakijoilla ei ole oikeutta palata

Viime vuonna Suomeen tulleista irakilaisista turvapaikanhakijoista yli 12 prosenttia perui hakemuksensa.

Pääkirjoitus
 
Anna-Liina Kauhanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Viime vuosi oli suomalaisessa turvapaikkapolitiikassa poikkeuksellinen jo siksi, että turvapaikanhakijoiden määrä yhdeksänkertaistui edellisvuodesta.

Poikkeuksellisuus kätki sisäänsä monta muutakin erityispiirrettä. Yksi niistä oli se, että vaikka Euroopan pakolaistilannetta kehystää Syyrian sota, Suomeen tuli eniten turvapaikanhakijoita Irakista. Suomen 32 476 turvapaikanhakijasta yli 60 prosenttia oli irakilaisia, 20 484. Edellisvuoteen verrattuna irakilaisten määrä 25-kertaistui.

Irakilaisiin liittyi vielä se erikoisuus, että varsin suuri osa läpi Euroopan Suomeen asti tulleista päätti sittenkin palata vapaaehtoisesti takaisin kotimaahansa.

Turvapaikkaprosessin voi halutessaan keskeyttää. Irakilaisista näin teki 2 556, yli 12 prosenttia. Kaikkiaan turvapaikkahakemuksia raukesi viime vuonna 3 186.

Määrä on suuri. Sitä voi verrata vaikka kaikkiin viime vuoden aikana tehtyihin turvapaikkapäätöksiin, joita oli 7 466. Irakilaisten lisäksi hakemuksiaan peruivat albanialaiset, joilla ei ole mahdollisuutta turvapaikkaan – eikä halua saada maahantulokieltoa Schengen-alueelle.

Irakilaisten syyt hakemusten perumiseen vaihtelevat perhetilanteesta pitkästymiseen. Osa on tiennyt, ettei olisi lopulta ollut oikeutettu jäämään.

Valtaosa irakilaisista odottaa vielä turvapaikkapäätöstä. Viime vuonna myönteisen päätöksen sai 652 ja kielteisen 119 irakilaista. Suhde saattaa muuttua. Suomi arvioi uudelleen Irakin turvallisuustilanteen. Ratkaisu tehdään yksilöllisesti. Kaikkien ei katsota olevan vaarassa vain siksi, että kotimaa on Irak.

Suomi myös tukee irakilaisia palaamaan vapaaehtoisesti. Kyse on ollut viime heinäkuusta lähtien Maahanmuuttoviraston ja vastaanottokeskusten lakisääteisestä tehtävästä. Maahanmuuttoviraston verkkosivuilla ensimmäisenä silmään osuukin ohjeet siihen, miten paluun kustannuksiin voi saada tukea.

Vapaaehtoisen paluun tukemista voi tarkastella monesta kulmasta. Osa korostaa turvapaikanhakijoiden Suomelle tuomia kustannuksia ja niiden vähentämistä, mutta muitakin näkökulmia on.

Mahdollisuus palata ei ole itsestään selvää. Osa pakolaisten kotimaista kieltäytyy ottamasta vastaan kansalaisiaan.

Kyse on oikeudesta palata. Kaikilla ei sitä ole. Pakolaisten tilanteet voivat olla niin vaikeita, ettei paluuseen saa painostaa. Paluu on vapaaehtoinen vain, jos päätös on tietoinen ja vapaaehtoinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat