Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiin on syntymässä turistikupla – ja se on hyvä asia

Turistien määrän kasvu muuttaa kaupunkia.

Pääkirjoitus
 
Kalle Silfverberg Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen esimies.

Avajaisia on tarkoitus viettää alle puolen vuoden kuluttua, mutta nosturit kohoavat yhä keskeneräisten tornien vieressä. Jätkäsaaren hotellityömaalla tulee vielä kova hoppu.

Rivakka aikataulu on merkki siitä, että norjalaissijoittaja Arthur Buchardt luottaa Helsinkiin. Viikko sitten HS uutisoi miehen seuraavasta hankkeesta, Hakaniemen Maailmanrauha-patsaan tuntumaan nousevasta hotellista.

Viimeistään tässä vaiheessa kuuluu ihmetellä, miksi joku tulisi Suomeen ja Helsinkiin. On kuitenkin uskottava, että jatkuvasti kasvava tarjonta on kysynnän paras mittari: Helsingissä yöpyi viime vuonna enemmän turisteja kuin koskaan ennen. Ja hotellejahan tuntuu syntyvän lähes jokaiseen uudistettavaan keskustakiinteistöön, johon ei saa järkevästi tehtyä asuntoja.

Turistien määrän kasvu muuttaa kaupunkia. Uutiseksi nousi, että astetta fiinimpejä ruokapaikkoja pyörittävä Royal-ravintolat nappasi perinteikkään silakkakapakka Salven liiketilan Jätkäsaaren tornihotellin ja keskustan väliseltä kulkureitiltä. Kämp-ryhmän luksushotellin tulo Pienelle Roobertinkadulle puolestaan muutti pari uneliasta kortteliväliä hämmästyttävän nopeasti neljän tyylikkään ravintolan keskittymäksi.

Viimeisimpänä esimerkkinä muutoksesta on kaupungin ja ravintola-alan keskustelu terassien jatkoajoista. Paikallisten ihmisten ja asuinkortteleiden ehdoilla tehdyt säännöt saattavat joustaa.

”On se vähän hassua, että meidän keskeisillä turistialueilla terassit menevät kymmeneltä kiinni”, sanoi Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva.

Ensi sijassa turisteja palvelevien liikkeiden ja ravintoloiden määrä alkaa olla niin suuri, että matkailija voi pian viettää aikaa tuotteessa nimeltä Helsinki – vähän samalla tavalla kuin suomalainen turisti voi kokea ”Pariisin” tai ”Rooman”. Miellyttäviä paikkoja, mutta kovin erilaisia kuin asukkaan kokemus kotikaupungistaan.

Kätevä tuote on kuitenkin tärkeä kilpailussa turisteista ja vaikkapa stopover-lentomatkustajista, joita myös tavoitellaan uudella kampanjalla. Helsingin on voitava houkutella muitakin kuin niitä harvoja, jotka jotenkin lähtökohtaisesti ovat kiinnostuneita Suomesta ja valmiita näkemään erityistä vaivaa matkansa eteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat