Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Idänsuhteet pyörivät ydinasioiden ympärillä

Fennoivoiman ydinvoimalahanke on ylittänyt monta estettä Venäjän ja Suomen poliitikkojen tuella. Osa tuen perusteluista on yhä arvailujen varassa.

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta on kirjoitettu hyllymetreittäin kirjoja. Niiden tekemiseen on pian ollut aikaa kolmekymmentä vuotta.

Tuoreeltaan kuva tapahtuneesta oli hämärä. Ensitiedot mahdollisesta onnettomuudesta tulivat Ruotsista, sitten Suomen viranomaisilta ja lopulta vahvistus Neuvostoliitosta.

Suomessa toimittajat pyrkivät parhaansa mukaan keräämään tiedonmuruja ja kokoamaan niistä edes jollain tavoin ymmärrettäviä uutisia.

Ylen entinen pääjohtaja Sakari Kiuru kertoo työhön kohdistuneista paineista vuonna 2010 ilmestyneessä kirjassaan Valta ja viesti.

Tuolloin elettiin Kalevi Sorsan (sd) IV hallituksen aikaa. Poliitikot olivat myös silloin tyytymättömiä tekemistensä uutisointiin. Pääministeri oli kaksi vuotta aikaisemmin moittinut infokratiaa, jossa poliittinen valta siirtyy julkiselle sanalle.

Kiuru kertoo, että Tšernobylin onnettomuuden aikaan hallituksesta Yleen kulkeutuneet viestit alkoivat muuttua hämmentäviksi. Ylen täytyisi suostua raportoimaan pelkästään Säteilyturvakeskuksen virallisia tietoja tai muuten hallitus ryhtyisi ”koviin toimiin”. Puhuttiin jopa Ylen toimiluvan peruuttamisesta.

Yle kesti paineen. Poliitikotkin tajusivat, että riippumattomuuden vieminen keskiseltä uutisvälineeltä olisi tehnyt kansalaiset entistä epäluuloisemmiksi Neuvostoliittoa koskevia uutisia kohtaan.

Ydinvoima oli sitonut naapureita ystävyyteen, yhteistoimintaan ja avunantoon jo 1960-luvun lopulta alkaen, kun valtionyhtiö Imatran Voima määrättiin tilaamaan Suomen ensimmäinen ydinvoimala Loviisaan Neuvostoliitosta.

Neljän ensimmäisen voimalan hankinnoissa Suomi tasapainoili samalla tavalla kuin hävittäjien kanssa: puolet idästä Loviisaan ja puolet lännestä Eurajoelle Olkiluotoon. Neuvostoreaktoreissakin tosin turvajärjestelmät olivat läntisiä.

Vuosikymmenten tauon jälkeen Suomeen ollaan rakentamassa itänaapurin toimittamaa ydinvoimalaa. Pyhäjoelle nouseva Fennovoiman laitos on ollut poliittisten päättäjien suosiossa niin Suomessa kuin Venäjällä. Jotain kertoo, että Venäjän suurlähettiläänä Helsingissä on jo kymmenen vuoden ajan ollut Rosatomin entinen johtaja Aleksandr Rumjantsev.

Poliittisesti korrekti kuvaus päättäjien motiiveista on, että Suomessa Pyhäjoen hanke on aluepolitiikkaa, ja Venäjällä tavoitteena on hankkia reaktorille Säteilyturvakeskuksen hyväksymisleima vientimarkkinoita varten.

Kumpikin perustelu pitänee paikkansa, mutta ne eivät edes yhdessä riitä selittämään voimaa, joka puskee hanketta esteiden yli.

Suomessa Fennovoiman ydinvoimaluvan muotoja ja aikatauluja on tulkittu huomattavan joustavasti. Edellisen hallituksen käsitellessä vuonna 2014 Fennovoiman luvan tulkintaa ministerit tulivat kertoneeksi keskustelun sävyistä. Ville Niinistö (vihr) näki päätöksessä piirteitä suomettumisesta. Carl Haglund (r) taas sanoi, että lupamuutoksen torjuminen olisi ollut vakava turvallisuuspoliittinen valinta.

Kun yksityiset tahot ovat karsiutuneet Fennovoiman takaa, pääomistajiksi ovat jääneet suomalaiset veronmaksajat: mukana on kuntien energiayhtiöitä ja valtionyhtiöitä.

Fortumin viimekesäinen pörssitiedote tulosta Fennovoiman osakkaaksi on yhden lajin sanataidetta. Harvoin pörssiyhtiö on tiedottanut osallistuvansa investointiin, jonka toteutumista se ei ole tavoitellut.

Venäjä lainaa voimalaan yli kaksi miljardia euroa hyvinvointirahastostaan, jonka varsinainen tarkoitus oli avittaa maan omaa eläkeuudistusta. Näinä aikoina käyttäjiä samoille rahoille olisi muuallakin.

Arvailut päätösten perusteista ovat jatkuneet koko Fennovoima-saagan venäläisvaiheen ajan. Vastaukset voitaneen lukea kolmenkymmenen vuoden kuluttua kirjoista. Sitä ennen täytyy tyytyä päättelyyn.

Venäjän näkökulmasta kyse on energiasuurvallan rakentamisesta. Energia sitoo maita yhteen. Osin siksi EU:kin kehittää yhteisiä energiamarkkinoita. Uusi venäläisvalmisteinen ydinvoimala varmistaa Suomen ja Venäjän yhteistyön vuosikymmeniksi – ja lisää Suomen etäisyyttä Pohjoismaihin ja EU:hun.

Entä mistä kumpuaa Suomen poliittisen johdon tuki Fennovoimalle? Ehkä vastaus löytyy ajatusleikin avulla. Missä jamassa Venäjän-suhteet olisivat ilman ydinvoimalahanketta? Olisiko paine kovempi, kauppa vielä pienempää mutta Suomeen jonottavien ihmisten määrä suurempi?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat