Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailukykysopimus on taas ohuen langan varassa

Ammattiliitto Pro vaatii hallitusta perääntymään.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:hon kuuluva ammattiliitto Pro ilmoitti tiistaina pitkän keskustelun jälkeen, että se sittenkin jatkaa kilpailukykysopimuksen sovellusneuvotteluja, mutta tekee lopullisen päätöksensä vasta toukokuun viimeisenä päivänä. Toukokuun loppu on annettu takarajaksi soveltamisneuvotteluille muillakin aloilla.

Pro pillastui kahdesta hallituksen suunnitelmasta. Toinen on niin sanottu työnäytekokeilu, jonka oletetaan tarkoittavan työtä palkatta. Toinen olisi muutos työttömyysturvaan: työtä pitäisi ottaa vastaan, vaikka käteen jäävä palkka olisi pienempi kuin työttömyyskorvaus.

Pro vaatii ainakin näitä kahta hallituksen suunnitelmaa peruttavaksi ennen kuin allekirjoittaa kilpailukykysopimuksen.

Pro neuvottelee työehtosopimuksen noin 60:lle alalle, joten sen poisjäänti saattaisi vaarantaa koko kilpailukykysopimuksen.

Myös Palvelualojen ammattiliitto Pamista kuuluu viestiä, että hallitus tekee sopimisen turhan vaikeaksi. Pamin hallitus joutui jokunen viikko sitten äänestämään kahteen otteeseen, ennen kuin enemmistö asettui sovellusneuvottelujen puolelle.

Vaikeuksia on muillakin aloilla. Työnantajien Metsäteollisuus on ilmoittanut, että se allekirjoittaa sopimuksen vain, jos myös AKT on mukana. AKT ei ole lupautunut mukaan.

Varsinaiset sovellusneuvottelut ovat yhä niin varhaisessa vaiheessa, että niistä ei ole vielä kuulunut soraääniä.

Kilpailukykysopimuksen tiellä on niin monta vaaran paikkaa, että rivikansalainen lakkaisi jo yrittämästä. Työmarkkinapöydissä ainakin edelliset sukupolvet ovat kuitenkin osoittaneet poikkeuksellista venymiskykyä ja luovuutta. Useampaan kertaan sopimukset on pelastettu kuiville toivottomalta näyttävästä tilanteesta.

Oli hallitukselta huonoa harkintaa antaa palkansaajille syy – tai tekosyy – uhata kilpailukykysopimuksen kaatamisella. Mutta työmarkkinatoimijoidenkaan – puolin ja toisin – ei kannata asettaa liian ehdottomia vaatimuksia. Niistä on vaikea perääntyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat