Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halpa öljy on kirous ja siunaus

Öljyn tuottajien pudotuspelissä pelataan suurimman laatimilla säännöillä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Öljyntuottajamaiden järjestämä kokous Qatarin pääkaupungissa Dohassa päättyi tuloksettomasti sunnuntaina. Kokous ei saanut aikaiseksi minkäänlaista sopua tuotannon rajoituksista.

Raakaöljyn hinta on toipunut alhaisimmista arvoistaan hieman. Ennen Dohan kokousta hinta oli runsaat 40 dollaria tynnyriltä. Hinta oli alhaisimmillaan 30 dollarin tuntumassa, ja kovimmillaan pari vuotta sitten yli 100 dollaria.

Kokouksen jälkeen öljyn hinta ja futuurit laskivat. Hinnan ei voi olettaa toipuvan pian. Syitä on useita. Dohan kokous teki tahtomattaan selväksi sen, että tuottajamaiden järjestön, Opecin koordinointikyky on heikentynyt ja jäsenmaiden hajaannus kasvanut. Lisäksi Iran tulee täysillä öljymarkkinoille ja Kiinan talouskasvu hidastuu.

Maailman öljyntuottajamaat ovat lähes poikkeuksetta yksipuolisia raaka-ainetalouksia. Niiden elintaso on suoraan kiinni energian hinnassa. Kun öljy kallistuu, elintaso nousee. Kun halpenee, elintaso laskee. Yksikään tuottaja ei pääse tästä pakoon.

Jopa rikkaimmat tuottajat kuten Saudi-Arabia huomaavat, mitä merkitsee tulovirran tyrehtyminen. Saudi-Arabia on ostanut yhteiskunnallista vakautta öljyrahoillaan. Sama pätee Venäjään. Vaikka molemmilla mailla on vararahastoja, ne joutuvat öljyn hinnan laskiessa tekemään säästöjä. Säästöt lisäävät epävakauden riskiä.

Erityisesti Saudi-Arabia pelaa upporikasta ja rutiköyhää – jos jälkimmäistä ilmaisua maasta voi missään mielessä käyttää. Ylivoimaisen suurella tuottajamaalla on valtava ”säätövoima”. Jos se pienentäisi tuotantoaan, öljyn hinta lähtisi nousuun.

Toki samaan ehkä päästäisiin, jos muut tuottajat laskisivat reippaasti tuotantoaan. Mutta näin ei tapahdu: ei Opec eivätkä sen ulkopuolisetkaan pysty ohittamaan Saudi-Arabiaa. Tämä tuli taas Dohassa selväksi.

Jos saudit olisivat halunneet, tämän kokouksen jälkeen öljyn hinta olisi noussut. Kun saudit eivät eivät tuotantoaan rajoittaneet, muutkaan eivät yritä mitään.

Pudotuspeli jatkuu saudien säännöillä. He puolustavat heikon kysynnän aikana omaa markkinaosuuttaan ja tekevät siinä sivussa Iranin vastaista geopolitiikkaa.

Väistämättä peli tarkoittaa sitä, että saudit pudottelevat heikoimpia kilpailijoitaan. Seuraukset näkyvät muun muassa Venezuelassa. Öljyn hinnan romahdus ja johtajien krooninen taipumus vääriin talousratkaisuihin ovat romahduttaneet maan talouden.

Mutta on öljyalella hyviäkin seurauksia. Yhdysvaltalainen tutkimusyhtiö IHS laskee, että öljyä myyvä Isis on menettänyt kolmanneksen tuloistaan. Osa tosin menee sen piikkiin, että Isisin hallussa olevia tuotantoalueita ja kuljetusreittejä on tuhottu.

Euroopan keskuspankin neuvosto kokoontuu tänään pohtimaan rahapolitiikkansa linjaa. EKP on yrittänyt potkia Euroopan taloutta liikkeelle laskemalla ohjauskorot pakkaselle ja kasvattamalla osto-ohjelmiaan. Vanhan laskuopin mukainen ja keskuspankin hellimä kaava menee siten, että halpa energia auttaa työntämään energiaa ostavissa maissa lisää vauhtia kasvuun. Näin ei ole käynyt.

Halpa energia on yksi syy siihen, että inflaatio laskee kohti nollaa ja deflaation vaara kasvaa. Uhkana on se, että kun talous ei kasva ja raha ei kierrä, kehitys ei kapseloidu energiaan ja ruokaan, vaan alkaa kertautua muissakin hinnoissa.

Pankin keskiviikkoina julkistamasta selvityksestä näkyy, että kevyen rahapolitiikan vaikutukset eivät ole ihan riittäviä. Näyttää käyvän käänteisesti niin, että kun negatiivisten korkojen aikana pankkien katteet kärsivät, pankit eivät helpota lainaehtojaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat