Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen johtokolmikko tuo mieleen elokuvan Hyvät, pahat ja rumat

Hallituksen sisäinen dynamiikka muuttuu koko ajan.

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Viime kevään hallitusneuvottelujen aikaan hallituspuolueiden puheenjohtajakolmikko esiintyi ideologisesti yhtenäisenä. Kaikki vakuuttivat olevansa kuin yhtä suurta hallituspuoluetta. Jokainen täydensi vuorollaan toisten sanomisia kuin Tupu, Hupu ja Lupu konsanaan.

Nyt kaikki ovat jo ehtineet riidellä toistensa kanssa, viimeksi taksiluvista.

Hallituksen sisäinen dynamiikka muuttuu koko ajan. Hallitusta muodostettaessa hallitustunnustelija Juha Sipilä varmisti ensin, että hänellä ja Timo Soinilla (ps) on riittävän yhtenäinen näkemys tärkeimmistä asioista. Vasta sitten oli aika valita kokoomuksen Alexander Stubbin ja Sdp:n Antti Rinteen väliltä.

Hallituksen ensimmäisen puolen vuoden aikana syntyi vaikutelma, että kokoomus on hallituksen kolmas pyörä. Vaikutelmaa vahvisti se, että hallituksen kaksi suurinta puoluetta, keskusta ja perussuomalaiset, olivat ainoat oppositiopuolueet edellisen vaalikauden alkuvuosina.

Syksyllä suuren sote-kiistan aikaan vastakkain olivat keskusta ja kokoomus. Mutta nyt keväällä, kehysriihen aikaan, tehtiinkin taas kokoomuslaista politiikkaa. Säästöt tehtiin kokoomuksen haluamassa mitassa.

Kokoomuksen sisäinen tilanne saattoi vaikuttaa Sipilän harkintaan.

Hallituksen alkutaipaleella Alexander Stubbin asema kokoomuksen puheenjohtajana oli heikentynyt. Stubbia horjutti se, että työelämään ei ollutkaan tulossa sellaisia muutoksia, joita hallitusohjelmassa – ainakin joidenkin kokoomuslaisten vaikuttajien tulkinnan mukaan – luvattiin.

Ei ole pääministerinkään etu, että hallituksen yhden avainministerin asema omassa puolueessaan horjuu. Ehkä siksi kokoomus sai kehysriihessä tahtonsa läpi.

Ja nyt siis riitaan ajautuivat keskusta ja perussuomalaiset.

Kesällä 2011 aloittanut Jyrki Kataisen (kok) hallitus osoitti, ettei kuuden puolueen hallitukselta onnistu päätöksenteko oikein millään. Mutta ei se helppoa näytä olevan kolmen koplallakaan. Jos kaksi löytää toisensa, jää kolmas aina alakynteen.

Aku Ankan veljenpoikien sijaan kolmikko tuo nykyään mieleen loppukohtauksen Sergio Leonen lännenelokuvasta Hyvät, pahat ja rumat. Siinä kolmikosta jokainen kyttää kahta muuta käsi revolverin kahvalla. Kenen hermot pettävät ensin?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat