Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvava velkalasti alkaa painaa kotitalouksia

Kotitalouksien velka, maksuhäiriöt ja velkajärjestelyt kasvavat.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tullin mukaan viennin arvo laski helmikuussa kolme prosenttia vuoden takaisesta. Vienti on ollut vaikeuksissa jo kauan.

Koska talous ei kuitenkaan kutistu tätä tahtia, jokin korvaa menetyksiä. Kotitalous on se kansantalouden sankari, joka on pitänyt pyörät pyörimässä. Sankaruus ei tule tappioitta. Kotitalouksien velkaantumisaste kasvaa. Lainavelat ylittävät yhä reippaammin käytettävissä olevien tulojen määrän.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden lopussa kotitalouksilla oli lainaa 137,7 miljardia euroa. Kasvua tuli vuodessa miljardin verran.

Samaan aikaan kotitalouksien nettorahoitusvarat kasvoivat. Rahoitusvarat harvoin kasvavat niillä, joilla lainavelat kasvavat. Asuntolainaakin on vain puolella kotitalouksista. Joten numeroista voisi tehdä tarkistettavan väitteen: osa suomalaisista on yhä suuremmissa vaikeuksissa velkojensa kanssa.

Tarkistavat mittaukset elävästä elämästä tukevat väitettä. Velkaongelmiin joutuneita avustava Takuu-Säätiö kertoo, että tämä vuosi on ollut ruuhkainen. Velallisia neuvovaan Velkalinja-puhelimeen on soitettu alkuvuoden aikana 12 300 kertaa. Lukema on kaikkien aikojen ennätys.

Avustavien toimijoiden mukaan edes 70 000 euron vakuudetonta kulutusluottoa ei nykyisin pidetä kovin suurena. Tämä kertoo, että jonkinlainen rahanlukutaito on monilta ihan hukassa.

Velkaantumisen ongelmat näkyvät myös mittauksissa, joita on tehty yksityishenkilöiden velkajärjestelyistä. Niiden määrä kasvoi tammi–maaliskuussa melkein 12 prosenttia vuoden takaisesta. Maksuhäiriömerkinnöissäkin tuli ennätys: merkintä on jo 371 800 suomalaisella.

Kehityksen pitäisi jo patistaa miettimään, voisiko suomalaista kummallisuutta, negatiivista luottorekisteriä, kehittää. Luottorekisteriin merkitään yksityishenkilöistä vain maksuhäiriöt. Lainaa antavat eivät saa kattavaa ja reaaliaikaista kuvaa lainaa hakevan taloudesta ja lainoista. Osa kuluttajista käyttää – tai ajautuu käyttämään – lisävelkaantumiseen sitä aikaväliä, joka kuluu maksuongelmista maksuhäiriömerkinnän ilmestymiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat