Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Clintonia odottaa raskas loppusuora

New Yorkin esivaali teki Hillary Clintonista lähes varman demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaan, mutta vuodet vallan sisäpiirissä ja Bernie Sandersin onnistunut kampanja heikentävät hänen otettaan äänestäjiin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Mike Segar / Reuters
Hillary Clinton tuuletti voittoaan Yhdysvaltain demokraattisen puoleen esivaalissa New Yorkissa tiistaina.
Hillary Clinton tuuletti voittoaan Yhdysvaltain demokraattisen puoleen esivaalissa New Yorkissa tiistaina. Kuva: Mike Segar / Reuters

Jo toista kertaa Hillary Clinton pyrkii Yhdysvaltain ensimmäiseksi naispresidentiksi, ja jälleen hän vaikuttaa enemmän poliittisen sisäpiirin edustajalta kuin vaihtoehdolta valtaeliitille.

Clinton vetoomukset naisille ja vähemmistöille jäivät varjoon kilvassa demokraattisen puolueen presidenttiehdokkuudesta vuonna 2008 , kun vastassa olivat Barack Obaman vahva kampanja ja mahdollisuus valita Yhdysvalloille sen historian ensimmäinen musta presidentti.

Nyt meneillään olevassa demokraattien ehdokaskilvassa esille on ponnahtanut pohjoismaisia sosiaalidemokraatteja esikuvanaan pitävä 74-vuotias Bernie Sanders. Vertailussa häneen Clinton on jälleen joutunut torjumaan mielikuvaa vallantäyteisestä poliittisen eliitin ehdokkaasta.

Ratkaiseva ero edelliseen yritykseen on se, että nyt Clinton on vahvasti kiinni puolueensa ehdokkuudessa. Demokraattien puoluekokous valitsee presidenttiehdokkaan heinäkuun viimeisellä viikolla, ja Clinton on näillä näkymin saamassa taakseen enemmistön puoluekokousedustajista.

Se tekee entisestä presidentin puolisosta, senaattorista ja ulkoministeristä myös todennäköisimmän Yhdysvaltain seuraavan presidentin. Clinton on valtakunnallisissa kyselyissä edellä republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkiviä ehdokkaita.

Meneillään oleva kampanja on kuitenkin opettanut varovaisuuteen presidenttikilvan lopputuloksen ennustamisessa.

Republikaanien kampanja on edennyt täysin vastoin ennakko-odotuksia.

Perheensä kolmantena edustajana presidentiksi pyrkinyt Jeb Bush keskeytti suutariksi jääneen kampanjansa varhain. Aiemmin kiinteistökaupoista ja tosi-tv esiintymisistä tunnettu Donald Trump on koonnut esivaalikierroksella selvästi suurimman määrän edustajia republikaanien puoluekokoukseen.

Demokraattien kilvassa Sanders on menestynyt yli kaikkien odotusten.

Vermontista senaattiin sitoutumattomana valittua sosialistia pidettiin aluksi lähinnä kampanjan väriläiskänä, mutta hän on tehnyt demokraattien esivaalikierroksesta todellisen kilpailun. Sanders on myös vaikuttanut merkittävästi Hillary Clintonin linjauksiin.

Sandersin mahdollisuudet ehdokkuuteen katkesivat kuitenkin käytännössä New Yorkin osavaltion esivaaleihin tiistaina. Clinton oli yhtä selvä voittaja demokraattien äänestyksissä kuin Trump oli republikaanien keskuudessa. Molempien asemat vahvistuivat merkittävästi, vaikka Trump saattaa edelleen jäädä ilman edustajien enemmistöä republikaanien puoluekokouksessa

Clintonille New York oli monella tavalla avainpaikka. Hänen piti osoittaa, että hän pystyy Sandersin kampanjasta huolimatta edelleen samaan riittävästi ääniä naisilta, mustilta ja ylipäätään Yhdysvaltain suurimpien kaupunkien asukkailta. Suurkaupunkien äänet ovat ratkaisseet, kun demokraattien presidenttiehdokkaat ovat viime vuosikymmeninä voittaneet presidentinvaalit.

Sandersin tappio oli selvä, mutta 42 prosenttia äänistä ei ole huono saalis. Se on varoitus Clintonin kannatuspohjan heikkenemisestä. Vallan vuodet ja Clintonin pariskunnan keräämät miljoonien eurojen esiintymispalkkiot ovat jättäneet jälkensä.

Esivaalikierros päättyy vasta kesäkuussa ja Clintonin leirissä selvästi toivotaan, että Sanders lopettaa kampanjansa jo ennen sitä. Clinton ehtii kuitenkin olla kyllin pitkään republikaanien kampanjoinnin ainoana kohteena puoluekokousten jälkeen, ennen marraskuun alun vaaleja. Loppusuora on kilpailun kovin, ja usein myös likaisin vaihe.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat