Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä panostaa sisäiseen turvallisuuteen – ja samalla Kreml torjuu poliittista kilpailua

Vastikään perustettu kansalliskaarti on Kremlin tapa varautua yhteiskunnallisesti epävakaampiin aikoihin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Venäjän presidentti Vladimir Putin nimitti huhtikuun alussa Viktor Zolotovin vastikään perustetun kansalliskaartin johtajaksi.

Zolotovin johtama kansalliskaarti on uusi turvallisuusorganisaatio, johon liitetään entiset miliisin erityisjoukot (Omon), sisäasianministeriön alaiset nopean toiminnan joukot (Sobr) sekä muita pienempiä turvallisuusjoukkoja. Samalla päätöksellä huumeiden vastaisesta taistelusta vastannut virasto (FSKN) ja maahanmuuttovirasto (FMS) liitetään Venäjän sisäministeriön alaisuuteen.

Nämä lainvalvontaan ja turvallisuuteen liittyvät hallinnolliset muutokset ovat merkittäviä. Asiantuntijoiden mukaan yhteiskuntarauhaa turvaamaan perustettu kansalliskaarti on nousemassa vahvaksi toimijaksi FSB:n rinnalle.

Uuden turvallisuusorganisaation avulla Venäjä valmistautuu yhteiskunnallisesti epävakaampiin aikoihin. Kansalliskaartin perustaminen ja turvallisuudesta vastaavien organisaatioiden uudelleenjärjestelyt herättävät kysymyksiä siitä, mihin uhkiin Venäjä on varautumassa ja kuinka poikkeuksellisia valitut järjestelyt ovat.

Venäjän lainvalvonnasta ja turvallisuudesta vastaavien toimijoiden vastuualueet ja tehtävät ovat usein päällekkäisiä, ja näillä aloilla hallintoa on toistuvasti organisoitu uudelleen Neuvostoliiton ajoista lähtien. Taloudelliset ja poliittiset kriisit ovat toimineet katalysaattoreina monille lainvalvonta- ja turvallisuuselinten välisille taisteluille vallasta ja resursseista.

Valmistelut uuden kansalliskaartin perustamiseksi aloitettiin vuonna 2011 duuman vaalien jälkeen, kun tyytymättömyys vaaleihin liittyneisiin epäkohtiin levisi Moskovan ja muiden kaupunkien kaduille. Kansalliskaartin alaisten joukkojen tehtävänä on taistelu terrorismia, järjestäytynyttä rikollisuutta, mellakointia ja huliganismia vastaan. Järjestely antaa Kremlille mahdollisuuden torjua tehokkaasti poliittista kilpailua vaalien alla sekä reagoida mahdollisiin uusin vaalien jälkeisiin mellakoihin.

Seuraavat duuman vaalit pidetään syksyllä 2016. Vaalitapaa on muutettu: vaalipiireistä valitaan entiseen tapaan yksi edustaja puoluelistavaalilla, mutta uutuutena on, että lisäksi vaalipiiristä valitaan toinen edustaja määräenemmistöllä.

Tavoitteena on ollut varmistaa valtapuolueen asema siinäkin tapauksessa, ettei puolue menesty toivotusti puoluelistavaaleissa. Samalla muutos kuitenkin lisää poliittista taistelua paikallistasolla. Kiusaus eliminoida vastustajia korruptiosyytteisiin ja muihin rikosepäilyihin vedoten on suuri.

Kreml pyrkii torjumaan väitteitä epäreiluista vaaleista ja vaalivilpistä uusimalla keskusvaalilautakuntaa, jonka uudeksi puheenjohtajaksi nimitettiin maaliskuun lopussa aiemmin ihmisoikeusvaltuutettuna toiminut Ella Pamfilova.

Venäjän talouden heikkeneminen asettaa suuria haasteita maan johdolle, sillä taloudellinen turvattomuus luo myös yhteiskunnallista turvattomuutta.

Kansalliskaartille annetut tehtävät, kuten taistelu banditismia vastaan, kertovat järjestäytyneen rikollisuuden läsnäolosta venäläisessä yhteiskunnassa. Taloudellisesti hyvinä aikoina venäläisessä yhteiskunnassa on kiinnitetty huomiota korruptioon, huonoina aikoina yhteiskunnan turvattomuuteen. Molemmat ovat poliittisesti arkoja kysymyksiä, joita oppositio on käyttänyt vaaliaseena ja muutenkin vallanpitäjiä kritisoidessaan.

Lainvalvonnasta ja turvallisuudesta vastaavat viranomaiset ovat hyödyntäneet uhkakuvia. Viranomaisten välinen kilpailu on vaikuttanut siihen, mitä asioita on alettu pitää uhkina maan ja yhteiskunnan turvallisuudelle, sekä siihen, miten näitä uhkia vastaan on taisteltu.

Ensi syksynä Venäjällä on paljon pelissä. Kreml voi antaa oppositiovoimille mahdollisuuden esittää uusia vaihtoehtoja maan kehitykselle. Tai sitten Venäjän johto voi toimia tavalla, jolla on pitkät perinteet – eli yrittää lainvalvonta- ja turvallisuusviranomaisten avulla tukahduttaa yhteiskunnallinen keskustelu ja mahdolliset mielenosoitukset.

Yksi mahdollisuus on, että poliittista järjestelmää muutetaan asteittain samalla kun viranomaiset valvovat, ettei radikaaleja ja yllättäviä muutoksia pääse tapahtumaan.

Tähän viittaa myös Pamfilovan nimitys ja hänen vakuutuksensa siitä, että ”vaaleja ei tahrata”.

Ira Jänis-Isokangas

Kirjoittaja on tutkija

Aleksanteri-instituutissa.

Oikaisu 25.4. kello 12.46: Kirjoituksessa luki alun perin, että huumeiden vastaisesta taistelusta vastannut virasto FSKN ja maahanmuuttovirasto FMS liitetään turvallisuuspalvelu FSB:n alaisuuteen. Ne liitetään kuitenkin Venäjän sisäministeriön alaisuuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat