Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsi ei ole tyhmä, vaikkei hän osaisikaan yhteenlaskua 7+8 – laskemis­vaikeuksille voi löytyä selitys

Koululaisen laskemisvaikeudet saattavat ajaa vanhemmat epätoivon partaalle, mutta asiaan voi löytyä ratkaisu.

Pääkirjoitus
 
Ari Kinnari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kuvasta ja designista vastaava toimituspäällikkö.

Paljonko on 4+5? Lapsi ottaa sormet avuksi ja laskee hitaasti summan. ”Yhdeksän.” Entä paljonko on 2+5? Jälleen haetaan sormet avuksi. ”Seitsemän.” 7+8 menee arvaukseksi, koska sormet loppuvat kesken. Suoritus olisi hyvä seitsemänvuotiaalle, mutta tämä lapsi onkin jo yläkoulussa.

Matematiikan vaikeudet ilmestyivät varkain. Alakoulun aikana emme huomanneet mitään outoa, sillä kertotaulut opeteltiin ulkoa.

Pärjätäkseen yläkoulun matematiikassa perusasioiden pitää olla hallussa. Meillä ei ollut. Tukiopetusta sai, mutta siitä ei ollut hyötyä, koska se keskittyi uusiin asioihin, vaikka ongelmat olivat perusteissa. Ja kun yhdestä opista jäi jälkeen, jäi kaikista seuraavistakin.

Vanhempien opetus kotona meni usein itkuksi ja hammastenkiristelyksi. Opettaja opetti yhtä tapaa, isä toista ja äiti kolmatta. Lapsi meni vielä enemmän solmuun.

Mikä tulee luvun 999 jälkeen? ”Sata?” ”Kaksisataa?” Laskemisen lisäksi lukusarjojen hahmotus tuotti hankaluuksia. Tilanne oli huolestuttava, sillä matematiikkaa tarvitaan arjessa kaikkialla.

Kahdeksannella luokalla erityisopettaja nosti kädet pystyyn: oppi ei mene perille. Samaan aikaan kaikki muut aineet sujuivat hyvin tai erinomaisesti. Tilanteessa oli jotain mätää. Vastaus löytyi neuropsykologiasta.

Dyskalkulia eli laskemiskyvyn häiriö tarkoittaa vaikeuksia oppia ja hallita peruslaskutaitoja. Se on eräänlainen lukuhäiriö ja vähän tunnettu verrattuna lukihäiriöön, vaikka molempia esiintyy suunnilleen yhtä paljon. Arviolta 5–7 prosenttia väestöstä kärsii laskuhäiriöistä. Lapseni kuuluu tähän joukkoon.

Paljonko on 1+1+1? Kohta päättyvä viimeinen yläkouluvuosi on ollut hämmästyttävä: kaikki matematiikan koenumerot ovat olleet vähintään kahdeksan, eivätkä oppitunnit ole ahdistaneet. Mitä tapahtui dyskalkuliadiagnoosin jälkeen? Ainakin kolme asiaa on muuttunut.

Ensiksi tänä lukuvuonna on saanut käyttää laskinta. Ongelmana eivät olleet kaavat, vaan itse laskeminen.

Toiseksi lapselta poistui sisäinen paine diagnoosin ansiosta. Hän tietää nyt, ettei ole tyhmä, vaan laskuvaikeuksille on luonnollinen selitys. Matematiikka voi joskus olla jopa kivaa.

Kolmanneksi ulkoinen paine poistui, kun vanhemmat suhtautuvat asiaan rennosti ja koulu osaa ottaa vaikeudet huomioon opetuksessa.

Olen alkanut itsekin hahmottaa matematiikkaa toisin: 1+1+1 saattaa olla neljä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat