Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rkp valitsee pitkästä aikaa oppositiojohtajaa

Paine palata hallitusvastuuseen on kova, ja paluu on uuden puheenjohtajan päätehtävä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ruotsalainen kansanpuolue saanee kesäkuussa ensimmäistä kertaa naisen puheenjohtajakseen. Ehdokkaita on kolme, mutta Ida Schaumanin ja Anders Adlercreutzin on hankala päihittää Anna-Maja Henrikssonia.

Henriksson on entinen ministeri, Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja kotoisin Pietarsaaresta. Kotiseudulla on merkitystä, sillä pohjalaisten mielestä nyt olisi heidän vuoronsa.

Monia miellyttää myös se, että kielikysymyksessä Henriksson on konservatiivi. Hän on niitä, joiden mielestä kaksikielisyys johtaa yksikielisyyteen. Luopuva puheenjohtaja Carl Haglund suhtautuu ruotsin asemaan käytännöllisemmin, eivätkä esimerkiksi kaksikieliset koulut ole hänelle kauhistus.

Hieman uudenlaiseksi puheenjohtajavaalin tekee se, että Rkp valitsee oppositiojohtajaa. Siihen Henrikssonilla on hyvä ote. Hän ei esitä, että olisi kovin mieluusti samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa.

Vaikka Rkp haluaa olla oppositiossakin rakentava, se ei aina onnistu. Törmäys määrätietoisesti heikennyksiä ruotsinkielisten asemaan ajavan perussuomalaisten kanssa on väistämätön. Myös turvapaikkapolitiikka jakaa puolueet.

Henrikssonille rooli perussuomalaisten haastajana on sopinut. Entisen oikeusministerin ja juristin on ollut erityisen helppo näpäyttää oikeusministeri Jari Lindströmiä (ps) tämän hallinnonalan tietämyksestä ja kysymyksistä.

Vaikka Haglund on purkanut tuntojaan Alexander Stubbin (kok) hallituksen viimeisten aikojen väännöistä, on selvää, että Rkp haluaa hallitukseen. Vähäisin syy ei ole ruotsin asemasta huolehtiminen. Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelmassa on kirjaus kaksikielisyyden vaalimisesta, mutta kaksikielisyys ottaa taka-askelia.

Paine palata hallitukseen on kova, ja hallitukseen pääseminen on uuden puheenjohtajan päätehtävä. Rkp voi kuitenkin joutua miettimään, mistä puolueen pitää joustaa.

Ruotsin kieli ja suomenruotsalainen kulttuuri kuuluvat suomalaiseen yhteiskuntaan. Vähemmistön asemasta huolehtiminen on myös enemmistön asia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat