Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin Erdoğanin kunnia ei ole suojelukohde

Turkin yritykset vaimentaa presidentti Erdoğanin arvostelu ulkomailla ovat uhka sananvapaudelle. Turkki ei ole ainoa yrittäjä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
REUTERS / Berk Ozkan
Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan Kuva: REUTERS / Berk Ozkan

Vitsejä ja pilkkarunoja Turkin presidentistä Recep Tayyip Erdoğanista suorastaan tulvii verkossa. Britanniassa The Spectator -lehti on luvannut tuhannen punnan palkinnon parhaasta Erdoğania loukkaavasta runosta, ja tarjokkaita on riittämiin.

Kyseessä on täysin ennalta arvattavissa ollut reaktio tapahtumasarjaan, joka käynnistyi maaliskuussa.

Ensimmäisessä vaiheessa Turkki vaati Erdoğanin kustannuksella pilailleen saksalaislaulun poistamista verkosta. Koomikko Jan Böhmermann reagoi huhtikuun alussa esittämällä tv-yhtiö ZDF:n ohjelmassa runomuodossa Erdoğanista ilmeisesti jokseenkin kaikki seksuaalisesti loukkaavat väitteet, jotka ehtivät tulla hänen mieleensä.

Seuraavassa vaiheessa Turkki vaati Saksalta oikeustoimia Böhmermannia vastaan ja liittokansleri Angela Merkel valtuutti oikeusviranomaiset selvittämään tapahtumaa.

Vuodelta 1871 peräisin oleva laki majesteettirikoksista antaa Saksassa mahdollisuuden jopa vankeusrangaistukseen vieraan valtion johtajan loukkaamisesta sillä edellytyksellä, että loukattu valittaa ja liittohallitus antaa valtuuden lain soveltamiseen.

Morris Mac Matzen ja Fabrizio Bensch / Reuters
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja koomikko Jan Böhmermann ovat keskushahmoja sananvapauden ja pilkan rajoja Saksassa koettelevassa tapauksessa.
Saksan liittokansleri Angela Merkel ja koomikko Jan Böhmermann ovat keskushahmoja sananvapauden ja pilkan rajoja Saksassa koettelevassa tapauksessa.

Myötämielisen tulkinnan mukaan Merkel vain siirsi asian itsenäisen tuomioistuimen ratkaistavaksi eikä puuttunut sananvapauteen, kuten hän itse vakuutti.

Se ei riitä selitykseksi kanslerin toiminnalle tilanteessa, jossa Saksa ja muut EU-maat ovat hyvin riippuvaisia yhteistyöstä Turkin kanssa pakolaiskriisin purkamisessa. Lisäksi kyseessä on ilmeisen vanhentunut laki, jonka kumoamista Merkel itsekin kiirehti. Lailla on aiemmin yritetty tuloksetta suojata pilkalta muun muassa Persian shaahia ja paavi Benedictus XVI:a. Suomessa ei ole vastaavaa lakia

Erdoğanin tapauksessa oleellista on se, onko kyseessä ensisijaisesti Saksan lainsäädännön noudattaminen vai Turkin autoritaarisia keinoja käyttävän presidentin mielisteleminen. Jälkimmäiselle tulkinnalle on vahvoja perusteita.

Turkin presidentti ei ole erityissuojelun tarpeessa. Erdoğanin arvostelu on johtanut jo pariin tuhanteen kanteeseen Turkissa. Yritykset ulottaa pelottelu ja uhkailu myös Turkin ulkopuolelle vahvistavat epäilyjä Erdoğanin suhteellisuudentajusta.

Laajemmin kyse on uhasta sananvapaudelle länsimaissa, joissa vallanpitäjien toiminnan kriittinen julkinen arviointi kuuluu perusoikeuksiin ja demokratian tunnusmerkkeihin.

Erdoğanin mahdollisten seksuaalisten ominaisuuksien luetteleminen runomitassa ei ole kriittistä arviointia, mutta vaatiessaan siitä rangaistusta Erdoğan edellyttää itselleen erikoiskohtelua lain edessä. Hän ei valitettavasti ole yksin.

Sananvapauden rajoittaminen ja totalitaariset johtajat eivät ole uusia ilmiöitä, mutta ihmisoikeuksien ja vapauksien loukkaajien kansainvälinen asema on vahvistunut. Suorien ja kömpelöiden painostusyritysten ohessa yhä useammissa maissa vallanpitäjät pyrkivät ottamaan tiedotusvälineitä hallintaansa omistuksen tai muiden järjestelyjen kautta. Turkin lisäksi Venäjä kuuluu tähän joukkoon.

On syytä olettaa, että pyrkimykset rajoittaa kriittistä raportointia myös läntisen Euroopan tiedotusvälineissä lisääntyvät.

Esimerkkimaista ääritapaus on Saudi-Arabia. Euroopassa on opittu, että saudien räikeiden ihmisoikeusrikkomusten arvostelemisesta seuraa vähintään itseruoskintaa, kun kuningaskunta käyttää kauppasuhteita painostusvälineenä. Kiinassa kommunistipuolue ei suvaitse raportointia korkeimman johdon taloudellisista etuoikeuksista.

Suojaamalla Erdoğania arvostelulta Merkel palkitsee tällaiset vaikutusyritykset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat