Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haikaran pitää tähdätä tarkasti

Unicef ja Stanford: Suomen lapset saavat syntymälahjaksi tasa-arvoiset mahdollisuudet pärjätä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Suomi on pienenä maana tarvinnut parhaat voimat ja hakenut heidät peruskoulujärjestelmän avulla.
Suomi on pienenä maana tarvinnut parhaat voimat ja hakenut heidät peruskoulujärjestelmän avulla. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Unicefin tuore, lapsien tasa-arvoisuutta eri maissa mittaava selvitys tulee lähelle amerikkalaisen filosofin, Harvardin yliopiston poliittisen filosofian professorin John Rawlsin ajattelua.

Rawls pohtii kirjassaan Oikeudenmukaisuusteoria, millainen ja millaisilla periaatteilla toimiva yhteiskunta rakennettaisiin, jos se perustettaisiin puhtaalta pöydältä – siis niin, etteivät osallistujat tietäisi etukäteen omaa paikkaansa uudessa yhteiskunnassa. He eivät tietäisi etnistä taustaansa, uskontoaan, ominaisuuksiaan tai edes sitä, millainen yhteiskunta olisi.

Rawls olettaa, että tämän – kuten hän sitä kutsuu – tietämättömyyden verhon takana päädyttäisiin muutamiin periaatteisiin, joilla yhteiskunnan haluttaisiin toimivan. Yksi olisi se, että kaikille sallittaisiin tasa-arvoiset mahdollisuudet ja mahdollisimman suuret perusvapaudet. Toinen periaate on, että yhteiskunnalliset eriarvoisuudet ovat oikeudenmukaisia vain, jos ne hyödyttävät myös heikoimmassa asemassa olevia.

Lapsi tulee syntyessään tietämättömyyden verhon takaa. Hän on myös niitä heikompia. Olisi sekä lapsen että yhteiskunnan etu, että hän saisi tasa-arvoiset mahdollisuudet ja vapaudet siinä maailmassa, johon hän syntyy. Näin ei ole läheskään aina. Samoin olisi kaikkien etu, jos eriarvoisuudesta seuraisi korvauksia – vaikkapa tulonsiirtojen kautta – niitä tarvitseville lapsille. Näin ei ole läheskään kaikkialla.

Unicef käy läpi joukon maailman maita selvityksessään Fairness for Children. Lasten oikeuksien puolustamiseen erikoistunut järjestö vertaa monilla mittareilla, miten kaukana heikoimmin pärjäävien lapsien mahdollisuudet ovat keskivertolapsen mahdollisuuksista. Unicef mittaa muun muassa lapsiköyhyyttä, koulutusmahdollisuuksia ja terveydentilaa. Erot köyhien ja keskivertojen välillä ovat joissain maissa suuret.

Parhaiten rawlsilaista periaatetta toteuttava maa tässä vertailussa on Tanska. Mutta ilahduttavasti Suomi on jaetulla kakkossijalla Norjan ja Sveitsin kanssa.

Unicefin tulkintaa tukee Stanfordin yliopiston selvitys. The Poverty and Inequality Report muistuttaa, että ”kun haikara pudottaa lapsen, pudotuspaikalla on suuri merkitys siihen, millaista epätasa-arvoa lapsi näkee ja kokee”.

Stanfordin selvitys arvioi, missä taloudellinen epätasa-arvo, työmarkkinoiden jäykkyydet ja sosiaalisen tuen puutteet vähiten estävät sosiaalista nousua. Raportin mukaan haikara on varmimmin tyytyväinen, jos se avaa nokkansa Suomessa. Tämän voisi kääntää niin, että Suomi on vertailun perusteella paras paikka ajaa takaa amerikkalaista unelmaa. Yhdysvallat on sijalla 10.

Vertailut eivät ole objektiivisia totuuksia. Ne antavat sisään syötettyjen subjektiivisten painotusten mukaisia lopputuloksia. Silti näistäkin kannattaa ottaa opiksi. Kehittämisen varaa jää yhä.

Unicefin vertailussa Suomen tulokset olivat hieman yllättäen heikoimpia koulutuksen kohdalla. Ruotsin koulujärjestelmän kyky tarjota tasa-arvoiset lähtökohdat on suorastaan romahtanut: kokonaismittauksessa Ruotsi oli sijalla 16.

Suomen ongelma mittarissa on putoamisen vaara. 15-vuotiaana erot keskiverron ja huonosti pärjäävän välillä ovat suuret matematiikassa, lukutaidossa ja käsitteellisessä ajattelussa. Esimerkiksi lukutaidossa ero vastaa kolmen kouluvuoden osaamista.

Suomalaisen yhteiskunnan rawlsilainen lähtökohta on ollut parhaimmillaan koulutuksessa. Pieni maa on tarvinnut parhaat voimat ja hakenut ne peruskoulujärjestelmän avulla. Eroja pärjäämisessä syntyy, mutta eroja ei saisi tehdä etukäteen ja ennen näyttöjä – esimerkiksi rapauttamalla koulutusta liian suurilla säästöillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat