Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obamalta toivotaan kiriä kauppaneuvotteluihin

Kyse on yrityksestä pelastaa Yhdysvaltain ja EU:n vapaakauppasopimusneuvottelujen uskottavuus.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopassa vieraileva Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tapaa maanantaina Saksan Hannoverissa liittokansleri Angela Merkelin, Ranskan presidentin François Hollanden, Italian pääministerin Matteo Renzin ja Britannian pääministerin David Cameronin. Tapaamisen asialistalla on muutakin, mutta yhtenä tavoitteena on ladata poliittista painetta EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppasopimusneuvotteluihin (TTIP).

Kyse on yrityksestä pelastaa neuvottelujen uskottavuus. Se tosin on koetuksella Atlantin molemmilla rannoilla. Jos toisilleen periaatteessa myötämieliset EU ja Yhdysvallat eivät saa sovittua vapaakaupan pelisäännöistä, se ei lupaa hyvää EU:n tuleville neuvotteluasetelmille esimerkiksi Kiinan kanssa.

Vaikka globaalisti kauppablokkien välinen kilpailu vain kovenee, moni uskoo TTIP-neuvottelujen pian jymähtävän vuosien hiljaiseksi väännöksi tai vesittyvän tullien purkamiseksi.

Uskoa yritti kuitenkin vielä valaa Suomessa perjantaina vieraillut EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström.

Pessimismiä perustelee protektionismin nousu. Vapaakaupan keskeinen puolustaja Britannia tekee eroa EU:sta, millä on paljon vaikutusta eurooppalaiseen kauppapolitiikkaan ja kykyyn huolehtia EU:n kilpailukyvystä. EU:ta enemmän pallo on nyt kuitenkin Yhdysvalloilla.

Kauppapolitiikka leimaa myös presidenttikamppailua. Muutos koskee varsinkin aiemmin vapaakauppahenkisiä republikaaneja. Donald Trumpin lisäksi muutkin yrittävät sanoa suojelevansa entistä tiukemmin amerikkalaisten työpaikkoja pystyttämällä rajoja myös kaupalle. Amerikkalaisten erityinen syntipukki on Kiina.

TTIP-neuvottelujen 13. kierros alkaa maanantaina New Yorkissa. Kaikkinensa auki on hyvin keskeisiä kysymyksiä, kuten investointisuoja. Tavoitteena on ollut saada vapaakauppasopimus valmiiksi ennen kuin Obama jättää presidentin tehtävät, mutta se lienee mahdotonta.

Vaikka sopimus saataisiin poliittisesti aikaan jo ennen vallanvaihtoa, uusi presidentti halunnee silti jättää siihen kädenjälkensä. Sopimus henkilöityy nimittäin niin vahvasti juuri Obamaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat