Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako sairaan puolison jättää?

Fyysisen taakan lisäksi kannettavana on suunnattomia tunteita – sekä lämpimiä että vaikeita.

Pääkirjoitus
 
Mira Helstelä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kotimaantoimituksen esimies.

Helsingin Sanomissa on viime päivinä kirjoitettu omaishoidosta ja hyvästä vanhuudesta. Kerron teille vielä yhden tarinan: lukijan kokemuksen omaishoitajan tunteista.

Ritvan miehen muistisairaus eteni nopeasti. Pian mies ei enää tuntenut lastenlapsiaan, ja nyt hän on jo vuosia ollut riippuvainen omaishoitajastaan Ritvasta.

Joka päivä Ritvalla käy mielessä, että mitä jos lähtisi. Jättäisi miehen muiden hoidettavaksi ja aloittaisi vihdoin oman elämän.

Avioliitto oli ollut onneton. Mies seikkaili viinan ja kai vieraiden naistenkin kanssa, mutta silti Ritva ei tullut lähteneeksi. Oli pienet lapset, liian pieni palkka, ja vuodet vain vierivät.

Mitä jos nyt lähtisi? Pirteä seitsemänkymppinen voisi vielä ihastua ja saada läheisyyttä, matkustellakin.

”Tietenkään niin ei saa tehdä, eihän niin saa edes ajatella”, Ritva sanoo. Hän yrittää olla miettimättä, että elämä menee nyt hukkaan.

”Auttaa, kun ajattelen hoitavani ihan eri ihmistä kuin häntä, jonka kanssa olen saman katon alla asunut. Eihän hän enää muista, kuinka on minua loukannut.”

Ritva pysyy sairaan miehen rinnalla myös lasten vuoksi. He saavat keskittyä perhe-elämäänsä ja työhönsä, kyllä hän vaarin hoitaa.

”Onneksi olen kyennyt antamaan anteeksi, muuten en tähän työhön pystyisi. Työtähän tämä on, ympärivuorokautista. Toisaalta tunnen itseni hyvin tarpeelliseksi, mikä tuntuu myös arvokkaalta.”

Ritva on puhunut haaveistaan vain luottoystäville, sillä muut tuskin ymmärtäisivät.

Suomessa on noin 60 000 omaishoitajaa, jotka tekevät jatkuvaa omaishoitotyötä. Tarinat huokuvat suurta rakkautta, mutta Ritvalla on varmasti kohtalotovereita. Yhtä kaikki fyysisen taakan lisäksi kannettavana on suunnattomia tunteita – sekä lämpimiä että vaikeita.

Omaishoitajat tuovat ikääntyneiden hoitomenoihin peräti 2,8 miljardin euron säästöt vuodessa, käy ilmi Kelan erikoistutkijan Sari Kehusmaan väitöstutkimuksesta. Ikääntyneiden palvelumenot olisivat kaksinkertaiset ilman omaisia.

On tärkeää, että nyt lainmuutoksen turvin näitä ympärivuorokautisia sankareita autetaan jaksamaan paremmin – ja tuomaan yhä suurempia miljardisäästöjä.

Ritvan nimi on muutettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat