Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maakunnille pitää antaa kyky järkevään toimintaan

Maakuntauudistus voisi tuoda demokratiaa ja järkevää rahankäyttöä kuntayhtymien sekamelskaan, kunhan valmistelu malttaa ratkaista isot kysymykset.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallintohimmeli kuuluu nykyisin poliittisen keskustelun keskeiseen sanastoon. Siihen liitetyt mielikuvat eivät tee oikeutta himmelille, joka on kaunis ja valmistajaltaan suurta taitoa ja kärsivällisyyttä vaativa olkikoriste. Nimen alkuperäkin on ylevästi germaanikielten taivasta tarkoittavassa sanassa.

Arkikielessä himmelillä sen sijaan tarkoitetaan nykyään sekavaa kyhäelmää, jossa byrokratia ajaa sisällön ohi. Suomessa julkinen sektori on ammattitaitoista, joten sen arvostelussa pitäisi muistaa kohtuus. Jos jotain hallintorakennetta kuitenkin haluaa kuvata himmeliksi, kuntayhtymät ovat silloin oikea kohde.

Tarve kuntayhtymiin syntyi, kun jonkin tahon piti ruveta huolehtimaan kuntaa suuremman alueen tehtävistä. Koska maakuntahallintoa ei yrityksistä huolimatta saatu aikaan, luotiin kuntayhtymät rakentamaan parantoloita ja sairaaloita.

Nykyään kuntayhtymät vastaavat esimerkiksi erikoissairaanhoidosta ja aluekehittämisestä sekä monin paikoin ammatillisesta koulutuksesta, joukkoliikenteestä, vesihuollosta tai jätehuollosta. Niiden päättäjiä ei valita suorilla vaaleilla eivätkä ne yleensä itse huolehdi rahojensa keräämisestä. Jokainen osaoptimoi.

Sote-uudistuksen ohessa syntyvä maakuntauudistus voisi vihdoinkin tuoda demokratiaa ja vastuunkantoa kokonaisuudesta tähän sekamelskaan. Valmistelussa on kuitenkin käytetty huomattavan paljon voimia puolueiden taktiseen nokitteluun.

Kiistelyn ohessa on tärkeää huolehtia, että maakunnista tulee sekä perustuslain hengen mukaisia että järkeviin palveluihin ja rahankäyttöön kykeneviä.

Entiset ministerit Kimmo Sasi (kok) ja Hannes Manninen (kesk) ehdottivat Vieraskynässä (HS 20.4.), että Ruotsin mallin mukaisesti maakunnista tehtäisiin aluetason kuntia. Se ratkaisisi monta perustuslaillista ja käytännön ongelmaa omaisuusjärjestelyissä ja rahoituksessa.

Kuntaliiton lakiasiain johtaja Arto Sulonen puolestaan suositteli (Aamulehti 18.4.), että valtio keskittyisi maakuntien strategiseen ohjaukseen ja malttaisi pysyä erossa operatiivisista kysymyksistä.

Uudistusta valmistelevien kannattaisi lukea kumpikin puheenvuoro huolella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat