Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rööki, rankka musiikki ja pehmeä jousitus – Volga-taksit ovat Pietarin katoavaa kansanperinnettä

Vosstanija-aukion metroaseman edustalla odotti mieluisa yllätys: kaksi mustaa Volga-taksia.

Pääkirjoitus
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Minusta on tullut Moskovassa Uber-taksien ystävä, mutta Pietarissa niitä on harvassa. Viisainta on siis turvautua muihin vaihtoehtoihin. Vaihtoehdoista viimeisiin kuuluvat Moskovan aseman ahneet ylihinnoittelijat. Kävelin siis heidän ohitseen viime viikolla saapuessani junalla Moskovasta Pietariin.

Vosstanija-aukion metroaseman edustalla odottikin mieluisa yllätys: kaksi mustaa Volga-taksia. Olin varma, että näin nämä samat autot ja samat kuskit tässä jo 1980-luvulla, jolloin ne kyyditsivät keskustamatkoja noin kymmenellä ruplalla. Sen jälkeen ruplasta on muun muassa napsaistu pois kolme nollaa.

Keulimmaisen Volgan kuski ei heittänyt sätkäänsä ikkunasta, kun ryhdyin huutelemaan hänelle määränpääni osoitetta puoliavoimesta etuikkunasta. Nimenomaan huutelemaan, sillä kuski ei kääntänyt autostereoitaan pienemmälle.

”Mitä, sehän on Graždanskajalla asti, kalliiksi tulee!” kuusikymppinen kuljettaja päivitteli ja ilmoitti hinnaksi 800 ruplaa eli kymmenen euroa, runsaasti alle halpojen tilaustaksihintojen. Siis matkaan.

Volgan kojelaudalla keikkui musta rasia Pjotr Pervyi -savukkeita. Mietoja kuulemma aikaisemman suosikin eli Leningradski Belomorin jälkeen. Kommentoin, että mielestäni Pjot Pervyit eli Pietari Suuret ovat äkäistä myrkkyä.

”Mitä väliä, ei tässä monta vuotta ole muutenkaan jäljellä”, kuljettaja vastasi lietsoessaan moottorivanhusta hämmästyttäviin suorituksiin.

Savukerasian vieressä komeili kymmenen tuuman navigaattori, mutta suunnistamiseen kuljettaja ei sitä käyttänyt. Android-laitteen uumenista löytyi jonkin folkmetal-bändin Saksan-konsertin taltiointi. Naisvokalisti puhalsi huiluun ja kaiutinten pahvit olivat koetuksella.

”Joku pohjoismainen”, kuski arveli yhtyeestä. ”Ja kitaristi on taivaasta.”

Tämä on aitoa valinnanvapautta: jos rööki, rankka musiikki ja pehmeä jousitus eivät ole mieleen, voi tilata toisenlaisen taksin.

Olisinpa Pietarin kuvernööri Georgi Poltavtšenko, ottaisin nämä kuskit autoineen kaupungin suojelukseen ja alkaisin maksaa heille peruspalkkaa. Eksoottinen ja kulttuurirajat ylittävä tuulahdus lähihistoriasta kuuluu mielestäni Venäjän kulttuuripääkaupunkiin.

Mutta toisin tässä varmasti käy, ennemmin kuin myöhemmin. Katoavaa kansanperinnettä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat