Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastobisnes tuo lisää kasvua Suomeen

Tiukat päästötavoitteet ovat Suomelle eduksi. Ne ohjaavat investointeja maan vahvoille alueille: energiatehokkuuteen, cleantechiin ja biotalouteen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ilmastonmuutokseen varautuminen ja ilmastonmuutoksen hillitseminen synnyttävät nyt ripeästi uutta liiketoimintaa. Suomessakin yritysten pitää reagoida tilanteeseen nopeasti ja rohkeasti. Muuten kehitysinvestoinnit karkaavat muualle.

Pariisin ilmastokokouksessa sovitun tavoitteen saavuttaminen vaatii kasvihuonekaasupäästöjen maailmanlaajuista vähentämistä alle viiteen prosenttiin nykyisestä. Myös hiilinieluja on kasvatettava päästöjä suuremmiksi noin neljässä vuosikymmenessä.

Käytännössä toimia hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi pitää lisätä heti. Esimerkiksi lyhytikäisten ilmastotekijöiden – varsinkin mustan hiilen ja otsonin – esiasteiden päästöjä on leikattava selvästi. Musta hiili vaikuttaa haitallisesti terveyteen, joten sen päästöjen soisi loppuvan tyystin.

Nykytahdilla maapallon keskilämpötilan nousu esiteolliseen aikaan verrattuna ylittänee kolme astetta vuosina 2050–2060. Pariisissa sovittiin, että nousu pidetään selvästi alle kahden asteen ja pyritään rajoittamaan 1,5 asteeseen.

Standard & Poor’s -yhtiön tammikuussa julkistaman raportin mukaan kahden asteen tavoitteeseen pääseminen vaatii yli 16 000 miljardin dollarin investoinnit energiatehokkuuteen, puhtaisiin ratkaisuihin sekä biotalouteen jo vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaisi keskimäärin 1 100 miljardin dollarin investointeja vuodessa. Tarvittavat investointivolyymit ovat yli kolminkertaisia nykyisiin verrattuna.

Suomi hyödyntää tilannetta jo nyt, ja vastedes voimme saada tästä jättimäisestä muutoksesta vielä merkittävästi lisäkasvua.

Suomessa teollisuuden ja rakennetun ympäristön energiatehokkuus on huippuluokkaa. Meillä on yli 3 000 yritystä, jotka toimittavat cleantech- ja biotalousratkaisuja. Näiden yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on jo noin 70 miljardia euroa. Kansainvälisesti alansa parhaiden joukossa ovat muun muassa Ensto, Fortum, Kone, Metsä Group, Neste, Outotec, UPM ja Vaisala.

Myös finanssialalla Suomessa on huippuyrityksiä, jotka kehittävät sijoitustoiminnan ilmasto- ja hiiliriskien hallintaa kansainvälisinä edelläkävijöinä ja ohjaavat investointeja sellaisiin kohteisiin, jotka eivät kasvata ilmastopäästöjä. Tällaisia ovat muun muassa Elo, Ilmarinen, Nordea ja OP-ryhmä. Helsingin pörssi on arvioitu kestävän kehityksen kannalta maailman parhaaksi pörssiksi jo kahtena vuotena peräkkäin.

Myös kaupungit vähentävät hiilijalanjälkeään. Vaasa tähtää hiilineutraaliksi vuoteen 2035, Turku vuoteen 2040 ja Helsinki vuoteen 2050 mennessä. Kaikkiaan 26 kaupunkia on päättänyt vähentää kasvihuonekaasupäästöjään ainakin 80 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Päästöjä vähentäessään kaupungit luovat mahdollisuuksia uusille ratkaisuille muun muassa liikenteessä, energiatehokkuudessa ja kiertotaloudessa.

Suomessa pitäisi etsiä myös sellaista liiketoimintaa, joka huomioisi tarpeen kasvattaa hiilinieluina toimivien metsien biomassaa. Metsät, merten levät, kestävä maatalous – ja oikeastaan koko elinvoimainen biosfääri – tasapainottavat ilmastoa: ne imevät hiilidioksidia ja muodostavat yhteyttämisen sivutuotteena uusia pienhiukkasia, jotka viilentävät ilmastoa.

Panostus puhtaiden ratkaisuiden ja biotalouden parissa tehtävään tutkimukseen ja tuotekehitykseen on Suomessa merkittävä: yli miljardi euroa vuodessa.

Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden osasto muodostaa yhdessä Ilmatieteen laitoksen kanssa maailmanlaajuisesti alan johtavan keskittymän. Aalto-yliopisto on yltänyt maailmanennätykseen mustien piikennojen aurinkosähkön talteenotossa. Lappeenrannan yliopiston Green Campus on arvioitu maailman parhaaksi. Aalto-yliopisto, Lappeenrannan yliopisto ja muun muassa biotalouteen erikoistunut Itä-Suomen yliopisto ovat myös maailman 150 parhaaksi arvioidun nuoren yliopiston joukossa.

Suomelle olisi eduksi, että EU ja muut isot markkina-alueet tiukentaisivat nopeasti päästötavoitteitaan ja lisäisivät investointeja energiatehokkuuteen, cleantechiin ja biotalouteen.

Jos itsekin asetamme tiukan päästövähennystavoitteen ja tuemme uusien liiketoimintojen kehittämistä, ohjaamme uusia investointeja ja elintärkeää tutkimus- ja tuotekehitysosaamista Suomeen.

Jouni Keronen ja Markku Kulmala

Keronen on Climate Leadership Councilin toiminnanjohtaja ja Kulmala on professori Helsingin yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat