Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK ja STTK tuskin liittyvät yhteen

JHL:n Jarkko Eloranta nousee kesäkuussa SAK:n puheenjohtajaksi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Jarkko Eloranta on nykyisin Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja.
Jarkko Eloranta on nykyisin Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suuri joukko palkansaajajärjestö SAK:n liittoja pyysi eilen maanantaina Jarkko Elorantaa keskusjärjestön uudeksi puheenjohtajaksi. Nykyinen puheenjohtaja Lauri Lyly jää eläkkeelle SAK:n edustajakokouksessa 6.–7. kesäkuuta Tampereella.

Elorannan valinta varmistui käytännössä viime viikolla, kun riittävä määrä suurten liittojen demarijohtajia asettui tukemaan Elorantaa. Häntä tukee muun muassa maan suurin ammattiliitto, Palvelualojen ammattiliitto Pam.

Eloranta johtaa SAK:n toiseksi suurinta liittoa, Julkisten ja hyvinvointialojen liittoa JHL:ää. Hän on SAK:n ja STTK:n liittojen yhdistymishankkeen ohjausryhmän vetäjä ja oli vahva ehdokas uuden keskusjärjestön puheenjohtajaksi.

Lylyn puolestaan oli tarkoitus jatkaa vielä siihen asti, kunnes uusi keskusjärjestö olisi aloittanut vuodenvaihteessa toimintansa.

Suunnitelmat alkoivat kuitenkin muuttua viime syksynä. Talven ja kevään edetessä alkoi näyttää yhä vahvemmin siltä, että SAK:n ja STTK:n fuusiosta ei tule mitään. Useat STTK:n liitot – muun muassa sosiaali- ja terveysalan Tehy, ja Tehyn jälkeen moni muu julkisen sektorin liitto – lipesivät hankkeesta. Jotkin liitot aikoivat loikata korkeasti koulutettujen Akavaan.

Keskusjärjestöhankkeessa vielä mukana olevilla liitoilla on kokous kesäkuun alussa. Kuitenkin jo nyt työmarkkinoilla ajatellaan yleisesti, että uusi keskusjärjestö on käytännössä kuopattu. Missään tapauksessa hanke ei ainakaan etene aikataulussaan, eikä siitä tulisi sellaista mahtijärjestöä kuin alun perin oli tarkoitus.

Uusi keskusjärjestö alkoi rapautua, kun STTK:laiset liitot pettyivät SAK:n liittojen avoimeen vasemmistolaisuuteen. Ero on näkynyt erityisesti järjestöjen suhtautumisessa porvarihallitukseen.

SAK:ssa järjestövalta on liukunut teollisuusliitoilta palvelualojen ja julkisen sektorin liitoille. Viimeksi valta punnittiin Lauri Lylyä valittaessa. Silloin teollisuusliitoilla oli oma ehdokkaansa puheenjohtajaksi, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala. Lyly valittiin naisvaltaisten liittojen äänillä, vaikka hän oli Sähköliiton entinen puheenjohtaja.

Keskusjärjestöillä on tulevaisuudessa nykyistä pienempi rooli työmarkkinoilla. Elinkeinoelämän keskusliitto ilmoitti syksyllä lopettavansa keskitetyt tuloratkaisut tämän kevään jälkeen. Sillä, minkä alan liitosta keskusjärjestöjohtajat valitaan, ei vastaisuudessa ole kovin paljon merkitystä.

Mikäli kilpailukykysopimus hyväksytään liitoissa riittävän laajasti, ensi vuonna on luvassa yleiskorotukseksi pyöreä nolla. Ensi vuoden jälkeen palkoista olisi tarkoitus sopia Ruotsin palkkamallin mukaan. Vientiliitot määrittäisivät palkankorotusten tason, jota muut liitot eivät saisi ylittää.

SAK:ssa on tämä mielessä valmisteltu uutta suurempaa ja tehokkaampaa neuvottelunyrkkiä. Teollisuusliitot Metalliliitto, Paperiliitto, Team ja Puuliitto puuhaavat yhdistymistä. Sen on määrä toteutua joskus ensi vuoden lopulla.

SAK ja STTK taisivat yrittää yhteenliittymistä sittenkin huonoon aikaan. Päälle kaatui liian paljon muita, ripeämpiä toimia vaativia asioita, hallituksen pakkolaeista ja ne korvaavista toimista lähtien.

Parhaillaan liitot neuvottelevat kilpailukykysopimuksen soveltamisesta alakohtaisiin työehtosopimuksiin. Pulmia aiheuttaa ainakin se, miten työajan pidentäminen ilman lisäpalkkaa sovitetaan eri työaikamuotoihin. Niissäkin neuvotteluissa tulee kiire, sillä valmista pitäisi tulla toukokuun loppuun mennessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat