Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itävallan äänestäjät kyllästyivät valtapuolueisiin

Itävallan liittopresidentinvaalin toiselle kierrokselle selvisi maahanmuuttovastaisen puolueen ehdokas ja pakolaisperheen poika. Perinteisten hallituspuolueiden ehdokkaat karsiutuivat pois.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Itävallan liittopresidentti ei kuulu maanosan merkittävimpiin vaikuttajiin. Valtionpäämiehen valta on lähinnä edustuksellinen. Poliittinen valta on liittokanslerilla.

Aiemmista liittopresidenteistä parhaiten muistetaan Kurt Waldheim, joka presidentiksi tullessaan oli jo toiminut YK:n pääsihteerinä. Vasta presidenttiehdokkuuden aikaan julkisuuteen tulivat tiedot hänen toiminnastaan kansallissosialistien järjestöissä sekä epäilyt mahdollisista sotarikoksista Balkanilla.

Waldheim oli kuusivuotiskautensa ajan laajassa kansainvälisessä vierailuboikotissa. Hänen taustansa onneksi myös synnytti keskustelun maan lähihistoriasta.

Natsi-Saksaan vapaaehtoisesti liittynyt Itävalta luokiteltiin jälkikäteen ”Hitlerin ensimmäiseksi uhriksi”, millä todennäköisesti haluttiin hyvittää maan kohtelua sodanjälkeisinä miehitysvuosina. Saksasta poiketen Itävalta ei joutunut käymään läpi historiansa synkkiä vaiheita.

Toisen kerran Itävalta joutui boikotin kohteeksi vuonna 2000, kun vaaleissa menestynyt maahanmuuttovastainen ja äärioikeistolainen vapauspuolue nousi vaalivoiton jälkeen hallitukseen.

Vapauspuolue oli pääosassa myös viime sunnuntain presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella, kun Norbert Hofer sai ehdokkaana 35 prosenttia äänistä. Se on puolueen toistaiseksi paras vaalitulos. Perinteiset hallituspuolueet sosiaalidemokraatit ja kansanpuolue jäivät ulos toiselta kierrokselta ensimmäistä kertaa sodanjälkeisessä historiassa.

Hoferin vastaehdokkaaksi nousi vihreitä edustanut taloustieteilijä Alexander Van der Bellen. Maahanmuuttopolitiikka sävyttänee vaalien toista kierrosta, sillä Van der Bellen on Virossakin asuneen pakolaisperheen poika. Konsensukseen tottuneen maan äänestäjät joutuvat nyt valitsemaan kahdesta mielipiteiltään hyvin erilaisesta vaihtoehdosta.

Vaalitulos heijastelee äänestäjien kyllästymistä valtapuolueiden kinasteluun. Tulokseen vaikutti myös viime vuonna selvästi kasvanut turvapaikanhakijoiden määrä.

Vajaan neljän viikon kuluttua käytävällä vaalin toisella kierroksella on vähintään epäsuora vaikutus maan poliittiseen linjaan. Se ainakin tiedetään, että opposition edustaja voittaa vaalit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat