Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raimo Sailas HS-kolumnissa: Talouteemme on tulossa menetetty vuosikymmen

Pääministeri on arvioinut, että tarvittavat menojen leikkauspäätökset on nyt tehty. Valitettavasti tätä on vaikea uskoa.

Pääkirjoitus
 

Kuvitellaanpa, että vuonna 2008 joku talousennustaja olisi ennustanut Suomen bruttokansantuotteen olevan vuonna 2016 pienempi kuin ennustehetkellä, mikä näkyisi erityisesti viennin ja teollisuustuotannon supistumisena. Ennustajaa olisi varmaankin pidetty jonkinlaisena erikoisuuden tavoittelijana. Hänen palkanmaksajansa olisi pohtinut, onko työsuhteen jatkamiselle edellytyksiä.

Ennustaja olisi lisännyt löylyä keskusteluun väittämällä, että vielä pari vuotta myöhemminkin – vuonna 2018, eduskuntavaalikauden lopussa – bruttokansantuote, vienti ja teollisuustuotanto ovat pienempiä kuin vuonna 2008. Puhuttaisiin ”menetetystä vuosikymmenestä”.

Guru olisi menettänyt viimeisetkin rippeet uskottavuudestaan lohduttelemalla kuulijoitaan sillä, että reaalitalouden pitkästä koomasta huolimatta hyvinvointivaltion palvelut ja tulonsiirrot rullaisivat kutakuinkin ennallaan.

Vuonna 2008 mukana olleena voin vakuuttaa, että olisin pitänyt tällaista kehitystä mahdottomana. Enkä taatusti olisi ollut yksin.

Hallituksen vastikään julkaisema laaja talouspoliittinen aineisto kertoo kuitenkin, että juuri näin erikoinen kehitys on toteutumassa. Perusviesti finanssikriisin jälkeisestä näivetystaudista tahtoo kuitenkin hukkua päivänkohtaiseen kinasteluun asioista, jotka ovat kovin pieniä synkeän kokonaiskuvan rinnalla.

Olemme toki oppineet ymmärtämään, että Nokian puhelintuotanto romahti, paperituotteiden vienti hiipui ja monien metalliteollisuudenkin tuotteiden kysyntä väheni. Tämän päälle tulivat vielä Venäjän talouden vaikeudet ja pakotteet.

Alamäkeä vauhditettiin sysäämällä liikkeelle kilpailukyvyn heikentämiskierre Sari Sairaanhoitajalle annetuin poliittisin lupauksin.

Rakennemuutokset kuuluvat tietysti kehittyvään talouteen. Ei Suomikaan ole enää aikoihin elänyt kapahauen, tervan tai voin viennillä. Selviydyimme maataloudenkin nopeasta rakennemuutoksesta 1960- ja 1970-luvuilla.

Tämänkertaisen rakennemuutoksen erityispiirre on, ettei korvaavaa korkeatasoista, volyymiltaan mittavaa uutta vientituotantoa tahdo millään syntyä riittävästi, vaikka tutkimukseen ja tuotekehitykseen on investoitu parin vuosikymmenen ajan runsaasti. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) näytti – aivan oikein – kyselleen syitä tähän tavatessaan viime viikolla yliopistoväkeä. Toivottavasti hän tivaa tätä vielä pontevammin maan yritysjohtajilta.

Pääministeri muistutti kuulijoille, että hänen hallituksensa – niin kuin parin aiemmankin – kasvustrategian avainsanoihin kuuluvat biotalous ja cleantech.

Hyvä, mutta haaveeksi jää, jos nuorten kiinnostus matemaattis-luonnontieteellisiin opintoihin yhä vähenee. Toivottavasti yliopistoihmiset kertoivat tämän pääministerille.

Hallituksen loppukaudekseen hyväksymä budjettikehyspäätös rakentuu ennusteelle, jonka mukaan kokonaistuotanto kasvaisi runsaan prosentin vuodessa. Tämäkin pitkän aikavälin potentiaalinen kasvuvauhtimme olisi tosin vielä kovin vaatimatonta. Ja Suomen Pankki on arvioinut, että kasvua olisi enintään prosentti vuodessa. Kasvua jarruttavat heikko tuottavuuskehitys ja työikäisen väestön väheneminen.

Hallitus arvioi näin hitaan kasvun kuitenkin riittävän kääntämään työttömyyden laskuun ja työllisyysasteen nousuun. Tätä on vaikea ymmärtää. Toki hallitus on omienkin arvioidensa mukaan jäämässä kovin kauas tavoitteistaan luoda 110 000 työpaikkaa ja nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin.

Myös julkisen talouden tasapainottamista koskevat tavoitteet ovat vielä suurelta osin tyhjän päällä. Hallituksen suunnitelman mukaan julkisen talouden ylijäämän pitäisi olla vuosikymmenen vaihtuessa neljä miljardia euroa, jotta oltaisiin kestävällä pohjalla. Saman paperin mukaan ollaan kuitenkin menossa runsaan kolmen miljardin euron alijäämään.

Pääministeri on arvioinut, että tarvittavat menojen leikkauspäätökset on nyt tehty. Valitettavasti tätä on vaikea uskoa.

Aitojen menoleikkausten tekeminen on tuskaista puuhaa. Jo Jyrki Kataisen (kok) hallitus päätti keventää kuntien tehtäviä ja velvoitteita miljardin euron verran. Nyt on jo kolmas hallitus yrittämässä, eikä tulosta tahdo oikein tulla. Melkeinpä sääliksi käy, kun hallitus kertoo tämän olevan ”haasteellista ja edellyttävän laajaa yhteiskunnallista arvokeskustelua”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat