Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pomo, mitä jos et tänään niistäisikään alaisestasi kaikkia mehuja?

Työt tulevat mieleen, uniin ja kaikkiin laitteisiin.

Pääkirjoitus
 
Päivi Paulavaara Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimituksen uutistuottaja.

Puhelin soi ja sähköposti piippaa vielä yhden vaatimuksen. Kello on 20.30. Nyt voisi lukea lapsille iltasadun tai rojahtaa sohvalle katsomaan uutisia – tai vaikka ala-arvoista mutta työstä vieroittavaa tosi-tv-roskaa.

Mutta ei: työt tulevat mieleen, uniin ja kaikkiin laitteisiin. Kun mikään ei riitä.

Taloustaantumaa on kestänyt kohta kahdeksan vuotta, ja työelämän ruuvia on tehostamisen kautta kiristetty yhtä kauan. Pienemmällä joukolla tehdään enemmän – oli kyse sitten vanhusten kotihoidosta tai suurista, kansainvälisistä firmoista.

Samalla kun työttömyys on kasvanut taantuman aikana selvästi, monelle työssä käyvälle on tullut entistä selvemmäksi, että työssä ei pullikoida.

Työehtosopimusten vaatimukset lepoajoista on monessa paikassa unohdettu, työaika tuntuu vitsiltä, ja monen firman tapa on, että loma on ”lomaa”. Mitä muutamat telekonferenssit tai raportoinnit kesämökiltä haittaavat.

”Niukkoina irtisanomisten ja yt-neuvotteluiden aikoina ei voi enää luottaa, että samassa työpaikassa on mahdollista jatkaa vuosien päästä”, muistuttaa johtaja, dosentti Kirsi Ahola Työterveyslaitokselta.

Tässä todellisuudessa on helppo repiä tulosta työntekijöiden selkänahasta. Vaatimukset ovat kohtuuttomia.

Kun Suomen talous toivottavasti lähtee pian nousuun, millaisessa kunnossa työtä tekevä väki sitten on? Hengitystä on pidätelty vuosikausia. On venytty ja joustettu niin, että melkein paukkuu: terveys, mielenterveys, perhesuhteet, itsetunto ja ammattiylpeys.

Aholan mukaan työuupumuksen tunnistamiseen on onneksi aivan viime vuosina kiinnitetty tarkempaa huomiota. Esimiehiä on alettu kouluttaa tunnistamaan alaisensa väsymys ja mitan täyttyminen. Kunpa yhä useammassa työpaikassa kiinnitettäisiin huomiota siihen, miten työntekijät voivat ja millä mielellä he töihin tulevat. Henkilöstötutkimukset voisivat olla monen talon johdolle karua mutta tarpeellista luettavaa.

Joten pomo, jos et tänään niistäisikään alaisestasi aivan kaikkia mehuja. Niissä paikoissa, joissa ruuvi on vedetty liian tiukalle, moni hyvä, kokenut ja tunnollinen työntekijä on lähtökuopissa. Toinen jalka on jo ovesta ulkona. Toinen seuraa, kunhan uusi paikka vain tulisi vastaan.

Ai niin, mutta eihän sillä ole väliä. Se on tehty jo selväksi: jos työt eivät kiinnosta, tulijoita kyllä riittää ovista ja ikkunoista – melkein alalla kuin alalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat