Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedustelulle pitää hankkia laaja tuki

Tiedustelutoiminnalle pitää luoda ulkoinen ja riippumaton valvontajärjestelmä, johon kansalaiset pystyvät luottamaan.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Markku Niskanen / HS
Suojelupoliisi siirrettiin tämän vuoden alusta poliisihallituksen alaisuudesta suoraan sisäministeriön alaisuuteen.
Suojelupoliisi siirrettiin tämän vuoden alusta poliisihallituksen alaisuudesta suoraan sisäministeriön alaisuuteen. Kuva: Markku Niskanen / HS

Suojelupoliisin viime viikolla julkaisema vuosikirja kuvaa omalta osaltaan Suomen turvallisuusympäristön viime vuosien myllerrystä. Ympäristö on muuttunut yhä monimutkaisemmaksi ja arvaamattomammaksi. Ulkoista ja sisäistä tai kansallista ja kansainvälistä turvallisuutta ei ole helppo eikä aina edes järkevää erottaa toisistaan, ja terrorismin ja vakoilun uhkat kohdataan entistä enemmän tietoverkoissa.

Väkivallantekojen uhka Suomessa on kasvanut, Supo kertoi marraskuun uudessa uhka-arviossa. Supo on myös korostuneen huolissaan omista mahdollisuuksistaan vastata muuttuneeseen tilanteeseen ja uusiin uhkiin. Ratkaisuksi Supo ja moni muukin näkee verkkotiedustelun. Ehdotusta ei enää juuri tarvitse edes lobata, sillä tiedustelulait ovat Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelmassa ja työ sekä siviili- että sotilastiedustelulakien laatimiseksi on käynnissä.

Tiedustelulakien tarpeelle alkaa olla tukea läpi puoluekentän. Konsensukselle tällaisessa asiassa on myös tarvetta. Muutos Supon ja Puolustusvoimien tehtävissä olisi historiallinen, mutta sillä olisi vaikutusta myös kansalaisten perus- ja ihmisoikeuksiin. Siksi tiedustelulakipaketille, jonka eduskunta mahdollisesti jo tällä vaalikaudella hyväksyy, pitää kerätä laaja hyväksyntä.

Kun kantaa tiedustelulakiesityksiin niiden valmistuttua muodostetaan, ratkaisevaa ei ole vain se, pidetäänkö tiedusteluoikeuksia keskeisenä keinona estää terrori-iskuja ja torjua muita kansallisen turvallisuuden uhkia. Kyse on kokonaisuudesta, jossa on arvioitava monia juridisesti vaativia kokonaisuuksia, kuten perusoikeuksien rajoittamisen välttämättömyyden perustelua, laillisuusvalvontaa, rikosoikeusprosessin uskottavuudesta huolehtimista ja oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin edellytysten takaamista.

Vaikka Supolle ja Puolustusvoimille annettaisiin vain hyvin rajoitetusti uusia tehtäviä ja valtuuksia, valtuuksien käytölle on luotava valvonta. Oikeudellisen valvonnan täytyy olla riippumatonta ja sellaista, että valvoja todella pystyy valvomaan tiedustelutoimintaa. Valvontaelimen täytyy pystyä tarvittaessa keskeyttämään toiminta, ja aina halutessaan valvojalla on oltava pääsy kaikkiin tietoihin.

Myös valvonnan läpinäkyvyydestä on huolehdittava jonkinlaisella raportointivelvollisuudella. Asiantuntijaelimen lisäksi tiedustelutoiminta tarvitsee parlamentaarista valvontaa.

Oma kokonaisuutensa on, miten Supon mahdolliset uudet tiedusteluvaltuudet ja valtionjohdolta saamat tiedustelutoimeksiannot suhteutuvat Supon nykyisiin tehtäviin ja valtuuksiin. Tiedustelu olisi luonteeltaan hyvin toisenlaista kuin rikostorjunta ja rikosten selvittäminen. Jos Supo saa tiedusteluvaltuuksia, luottamus siihen, että Supo käyttää kulloinkin juuri oikeita valtuuksia, vaatinee sen, että Supon nykyisiä esitutkintatehtäviä ja toimivaltuuksia rajoitetaan.

Lähtökohdan pitää olla, ettei tietoliikennetiedustelua käytetä yleisenä rikostorjunnan keinona. Oma kysymyksensä on kuitenkin, miten tiedustelutietoa voidaan käyttää muussa kuin siinä tarkoituksessa, mihin tieto on alun perin aiottu. Tiedustelulla voidaan saada myös sellaista tietoa, jota tiedustelu ei varta vasten ollut tavoittelemassa. Luottamus rikosoikeusjärjestelmään vaatii sen, ettei Supo voi tiedustelun erityisyyden varjolla pantata tietoja, joilla voisi estää tai selvittää törkeän rikoksen.

Jotta valtuuksien käyttö on hyväksyttävää, tiedustelutoiminnalle pitää luoda ulkoinen ja riippumaton valvontajärjestelmä, johon kansalaiset pystyvät luottamaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat