Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanissa kaikki on toisin:hallitus ajaa palkkoja ylös

Japanissa hallitus yrittää patistaa palkkojen korotuksiin. Ei onnistu.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen ja Japanin päättäjien murheet ovat osin samat, osin aivan erilaiset. Molemmat ovat ikääntyvän väestön ja nollakasvun maailmaan juuttuneita maita. Mutta siinä missä Suomi aikoo säästää, Japani aikoo elvyttää. Kun Suomi haluaa painaa alas työvoimakustannuksia, Japanin hallitus tekee kaikkensa, että palkat nousisivat.

Moni asia nykyisessä reaalitaloudessa tuntuu ihmetyttävän sekä päättäjiä että tutkijoita. Yksi piirre on, että inflaatio ei kiihdy millään. Ei vaikka sataisi rahaa.

Japani on liikkunut deflaation ja pikkuinflaation välisessä tilassa kymmeniä vuosia. Ilmiön merkillinen piirre on, että työttömyysprosentti on nyt alempi kuin kymmeniin vuosiin, mutta tilanne ei johda palkkojen nousuun. Japanissa työttömiä on kolme prosenttia työvoimasta.

Ennen vanhaan näin pientä prosenttia pidettiin osoituksena huutavasta työvoimapulasta. Siihen maailman aikaan täystyöllisyyden katsottiin tarkoittavan, että työttömiä on noin viisi prosenttia työvoimasta. Tuo prosenttiluku vaihtelee yhteiskunnasta toiseen, mutta ajatus on mennyt siten, että kun tällaisen työttömyysasteen alle mennään, inflaatio kasvaa. Yrityksille tulee pula työvoimasta, ja ne ovat valmiita kilpailemaan palkoilla.

Saksassa työttömyysaste oli helmikuussa nelisen prosenttia. Saksassa näkyy se, minkä mittareissa pitäisikin näkyä: hyvä työllisyys johtaa koviin palkankorotusvaatimuksiin. Saksan mahtiliitto, metalliteollisuuden IG Metall, vaatii viiden prosentin korotuksia. Jos sopua ei synny, järjestö on valmis laajoihin lakkoihin, kun sopimukset päättyvät viikon päästä.

Japanissa palkat ovat nousseet puolisen prosenttia vuodessa. Yksi selitys tälle on, että Japanissa työn tuottavuuden kasvu jäi historiaan. Työtä syntyy nyt aloille ja työpaikoille, joilla tuottavuus – ja samalla palkanmaksukyky – on alhainen. Työsuhteetkin ovat usein osa-aikaisia. Korkean tuottavuuden alat työllistävät vähän ja niiden synnyttämä matalan tuottavuuden työ on siirtynyt Kiinaan.

Opetus Euroopalle on, että parhaita deflaation tappajia pitkällä aikavälillä ovat sellaiset työmarkkinoiden uudistukset, jotka edistävät tuottavuuden kasvua ja jotka tehdään ajoissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat