Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka olisi parempi esikuva Euroopalle kuin Don Quijote?

William Shakespearen ja Miguel de Cervantesin kuolemien 400-vuotispäivinä on syytä juhlistaa Euroopan suuria tarinoita. Yhteiseksi esikuvaksi on tarjolla vilpitön ja onneton vaeltava ritari.

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Todellinen eurooppalainen sankarihahmo on Don Quijote, mutta se johtuu vain osittain niistä tuulimyllyistä. Don Quijoten suomentaja Jyrki Lappi-Seppälä huomautti luentotilaisuudessa Helsingin yliopistolla, että Don Quijoten hyökkäys tuulimyllyjä vastaan vie alle sivun Miguel de Cervantesin tuhatsivuisesta romaanista.

Cervantesin kuolemasta tuli viime perjantaina kuluneeksi 400 vuotta. Samoihin aikoihin vuonna 1616 kuoli myös William Shakespeare. Vuosipäiviä riittää, mutta siinä oli edustettuna suuri siivu Euroopan ja koko maailman yhteistä historiaa. Eurooppaa yhdistävät suuret tarinat ovat vähintään yhtä paljon juhlistamisen arvoisia kuin maanosaa silponeet suuret sodat.

Britanniassa Shakespearea on muistettu kohtalaisella tarmolla. Cervantesin merkkipäivä on jäänyt Espanjassa poliittisen kriisin katveeseen. Helsingissä Cervantesia muistettiin espanjankielisessä luentotilaisuudessa.

Shakespeare jätti maailmalle kymmeniä näytelmiä ja sonetteja. Cervantesin perintö on näennäisesti paljon yksinkertaisempi: yksi ritaritarinoita lukemalla hulluksi tullut kuikelo aatelismies Don Quijote ja hänen pullea palvelijansa Sancho Panza. Cervantes kirjoitti muutakin, mutta Don Quijote muistetaan.

Cervantesin kirjassa Don Quijote etenee lannistumatta läpi voitoiksi kuvittelemiensa nöyryytysten kunnes kuolinvuoteellaan muistaa olevansa vain köyhä aatelismies Alonso Quijano.

Tarina on niin väkevä, että maailmassa on enemmän patsaita ja maalauksia Don Quijotesta kuin Cervantesista.

Kun luentotilaisuudessa verrattiin Cervantesin merkitystä Suomessa Aleksis Kiven tai Virossa runoilija Juhan Liivin luovalle hulluudelle, heitä ei verrattu niinkään Cervantesiin kuin hänen luomukseensa Don Quijoteen, joka oli ensimmäinen luova hullu romaanin päähenkilönä. Cervantes ei ollut hullu vaan katkera. Don Quijoten kautta hän saattoi pilkata jopa kuningasta ja kirkkoa.

Selitystä Don Quijoten merkitykselle ei löydy helposti. Cervantes ei sisällyttänyt erityistä moraalia ritarinsa onnettomiin seikkailuihin. Ritarikirjojen vastustaminen oli peitetarina sensuurille.

Kuka kuitenkaan olisi parempi eurooppalainen esikuva kuin tämä järkkymättä hyvyyteen ja rakkauteen uskonut vilpitön mutta onneton ritari?

Lisäksi, ilman Don Quijotea ja Sancho Panzaa meillä ei olisi Pekkaa ja Pätkää eikä Batmania ja Robinia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat