Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eloranta joutuu SAK:ssa ristivedon keskelle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turun Sanomat toteaa, että SAK:n puheenjohtajaksi pian valittavalla Jarkko Elorannalla on vahvempi liittojen tuki kuin Lauri Lylyllä tehtävään ryhtyessään.

”Tuleva puheenjohtaja sanoo kaipaavansa enemmän liittojen yhteistä tekemistä ja yhteisten resurssien käyttöä. Se on helpommin sanottu kuin tehty. SAK:n sisällä on ristivetoa teollisuus- ja vientiliittojen ja julkisten ja palvelualan liittojen välillä.”

”Ristiveto saattaa jopa korostua, jos ja kun kilpailukykysopimus tulee voimaan ja vientiliitot määrittelevät palkankorotustason – ja ehkä vähän muutakin.”

”Parin miljoonan työntekijän keskusjärjestö jää kaukaiseksi haaveeksi. – – Jos uusi keskusjärjestö syntyy, on se paljon suunniteltua pienempi. Mahdollista on, ettei se synny ollenkaan.”

”Keskusjärjestöjen rooli on muutoinkin pienenemään päin liittojen kasvattaessa muskeleitaan ja työnantajien korostaessa liitto-, ala- ja yrityskohtaista sopimista.”

Aamulehti pohtii, tuleeko Elorannasta SAK:ssa vetojuhta vai jarrumies.

”Vanhimmat saattavat vielä muistaa ajan, jolloin ammattiyhdistysliike vaati ja työnantajajärjestöt jarruttelivat. – – Asetelma on kääntynyt ajat sitten työnantajien omaksuttua hyökkääjän roolin. Nykyisin työnantajajärjestöt esittävät vaatimuksia ja ay-liike jarruttelee.”

”Ei riitä, että palkansaajien uudet edut ovat kiven alla. Sen lisäksi ay-liike joutuu puolustamaan aiemmin saavuttamiaan etuja, joita nykyisin usein pidetään kyseenalaisina kehityksen esteinä.”

”Juuttuminen menneen puolustamiseen synnyttää kuvan ay-liikkeestä yhteiskunnan konservatiivisena voimana – eikä kuva ole täysin väärä.”

”Suunnitelma työläisten SAK:n ja toimihenkilöiden STTK:n yhdistämisestä uudeksi jättikeskusjärjestöksi on hiipumassa tärkeiden ammattiliittojen luopuessa hankkeesta. Superkeskusjärjestö kalskahtaa komealta, mutta voidaan kysyä, mihin sitä oikeastaan tarvitaan tilanteessa, jossa työmarkkinaneuvottelujen painopistettä painetaan keskusjärjestöjen tasolta alaspäin.”

Ilta-Sanomat pitää kiinnostavana, että JHL:stä tulevana puheenjohtajana Eloranta edustaa julkisen sektorin työntekijöitä.

”Vertailukohtaa pitää hakea niinkin kaukaa kuin vuosilta 1974–81, jolloin SAK:n puheenjohtajana toimi veturimiestaustainen Pekka Oivio.”

”Eloranta on koulutukseltaan valtiotieteen maisteri. Hänen edeltäjänsä olivat duunariammattien edustajia, joskin useimmilla heistä oli vähän kouluja käyneiksi miehiksi erinomainen kokonaisuuksien taju.”

”SAK:n teollisuusliitot eivät yrittäneet uittaa Lylyn seuraajaksi omaa edustajaansa. Se on tulkittavissa vihjeeksi siitä, että suunniteltu neljän teollisuusliiton yhdistyminen teollisuuden työntekijöiden tehonyrkiksi on johtamassa tulokseen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat