Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panda on uusi delfiini – tulevatko pandat Suomeen suojelun sijaan rahasammoiksi?

Eläintarhalle panda on ympärivuotinen rahan lähde, koska se ei nuku talviunia

Pääkirjoitus
 
Katriina Pajari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on uutistoimituksen toimittaja.

Kolme vuotta sitten kävin katsomassa pandoja Kiinassa.

Eläintarha oli suuri ja surullinen; norsu oli kettingillä kiinni betonikarsinassa ja karhu kinusi katsojilta ranskalaisia perunoita. Sai. Lasiaidan takana istui mustavalkoinen jättiläispanda, joka jauhoi bambua taukoamatta ja tuijotti betonilattiaa.

Suomi oli silloin 96-vuotias. Pandaa katsoessa ei käynyt mielessä, että parin vuoden kuluttua samanlainen panda puolisoineen olisi muuttamassa Etelä-Pohjanmaalle ja siitä iloittaisiin erityisesti, koska pandojen tulo juhlistaa hienosti Suomen satavuotista itsenäisyyttä.

Niin on kuitenkin tapahtumassa.

Suomen ja Kiinan välillä asiasta on jo periaatteellinen sopu, loppu on kiinni Ähtärin eläinpuiston tiloista. Sanomalehti Keskisuomalainen kysyy jo nimiehdotuksia pandoille. Itsenäisyysteemaan sopien yksi ehdotti Akselia ja Elinaa, toinen lukija puolestaan ehdotti toiselle pandalle nimeä ”Emme halua Suomeen” ja toiselle ”Kotimme on Kiinassa”.

Suomen pandakeskustelussa muutama seikka hämmentää. Ensinnäkin se, että sitä ei juuri ole ollut.

Ja eikö ketään ihmetytä, miten Kiinan pandat ja Suomen itsenäisyys edes liittyvät toisiinsa? Pandat ovat perinteisesti olleet pehmeää vallankäyttöä – ensimmäiset pandat kommunistinen Kiina lahjoitti Yhdysvaltoihin jo 1970-luvulla, kun presidentti Richard Nixon kävi ensi kertaa kylässä. Muutama vuosi sitten Oxfordin yliopiston tutkijat havaitsivat pandadiplomatian uuden aallon: Kiina luo söpöydellä uutta lähipiiriä itselleen. Pandalainat heijastuivat kaupankäyntiin.

Pandaparin Suomeen tuloa on perusteltu suojelullisilla arvoilla, mutta sekä WWF Suomi että Animalia näkevät pandahankkeen ensisijaisesti kaupallisena. Järjestöt ovat todenneet, että jos pandoja halutaan suojella, se pitäisi tehdä Kiinassa. Jos Suomi jotain voi tarjota, niin paremmat olot jo vangittuina eläville pandoille. Moni Kiinan tarha on karu.

Miten Suomessa vaikuttaisi yleiseen mielipiteeseen, jos todettaisiin, että syy pandojen tuloon on suojelun sijaan eksotiikka ja eurot? Että eläintarhalle panda on ympärivuotinen rahasampo. Pandat eivät nuku talvisin.

Kun kolme vuotta sitten katsoin pandoja Kiinassa, tunne oli sama kuin delfinaariossa Tampereella. Paha mieli siitä, että piti edes mennä katsomaan. Tuntuu ristiriitaiselta, että juuri kun delfiineistä luovutaan suuren julkisen keskustelun jälkeen, Suomeen päätetään tuoda jättiläispandoja – eikä kukaan älähdä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat