Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikamatka halki kansallismaiseman

Vuonna 2016 pääministeri Juha Sipilän hajauttamispolitiikka maistuu auttamatta vanhalta, vaikka sen ytimessä onkin tämän ajan tärkein ismi, usko digitalisaation kaikkivoipaisuuteen.

Pääkirjoitus
 
Antero Mukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien päätoimittaja.

Vähän toista tuhatta. Se on ahvenanmaalaisen Sundin kunnan väestön määrä. Tarkkaan ottaen pitäjässä oli tammikuun lopussa 1 029 asukasta.

Kaunis kääpiökunta on historian valossa kokoaan merkittävämpi paikka. Sundissa sijaitseva Kastelholman linna on Ahvenanmaan ainoa keskiaikainen linnoitus. Pian valmistumisensa jälkeen, 1400-luvun alussa, siitä tuli parin sadan vuoden ajaksi koko Ahvenanmaan hallinnollinen keskus.

Myös Oolannin sodassa tuhotun Bomarsundin linnan rauniot löytyvät Sundista.

Sund on kuriositeetti Suomen kuntien joukossa. Bussikierros siellä on erikoinen aikamatka halki kansallismaiseman. Nuoriso viettää sunnuntaipäivää ongella linnan kupeessa. Eläkeikäinen oppaamme nimeää leskirouvien asuttamat talot.

Tulevaisuutta edustaa julkkiskokki Michael Björklundin perustama ruokakulttuurikeskus Smakbyn.

Yksikään Sundin kylistä ei täytä taajaman määritettä. Kuntakeskusta ei oikeasti ole, ja Björbyn vanhaan kyläkouluun sijoitettu kunnantalokin jää helposti huomaamatta.

Kuntaliitosten kanssa ei saarilla ole pidetty kiirettä.

Viikonloppuna todistettiin toistakin aikamatkaa, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) valoi kannattajiinsa uskoa keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Jyväskylässä. Sipilän mukaan koko Suomi voidaan pitää asuttuna, toisin kuin keskittämistien valinneessa Ruotsissa.

”Hajautetussa mallissa ihminen voi asua kotonaan – koko Suomessa”, pääministeri visioi. Hallituksensa ajamaa maakuntahallintoa Sipilä pitää merkittävimpänä aluepoliittisena päätöksenä vuosikymmeniin.

Aluepolitiikka kuulostaa sananakin retrolta. Tavoite koko maan asuttuna pitämisestä kytkeytyy ennen muuta Urho Kekkosen aikaan ja pohjoisen teollistamiseen. Kekkonen oivalsi, ettei periferia pysy asuttuna yksin maatalouden varassa.

Vuonna 2016 Sipilän hajauttamispolitiikka maistuu auttamatta vanhalta, vaikka sen ytimessä onkin tämän ajan tärkein ismi, usko digitalisaation kaikkivoipaisuuteen.

Taloustieteilijät tyrmäsivät tuoreeltaan pääministerin ajatukset. Kaupungistuminen on globaali megatrendi, ja keskittyminen tuo talouteen kiistattomia hyötyjä.

Uskooko Sipilä ihan oikeasti hajauttamisen ilosanomaan?

Toimittajat Mikko Gustafsson ja Jantso Jokelin tutkailevat Keputabu-pamfletissaan keskustan syvintä olemusta. Heidän mukaansa puolue yrittää yhä pitää kiinni maaseutupohjaisen kansakunnan ihanteesta. Matti Vanhasen pääministerikaudellaan hellimä nurmijärveläisyys oli tämän yksi ilmentymä.

Haja-asutuksen paremmuutta kuuluu perustella ekologisena elämäntapana. Tosiasiassa kyse on maaseudun elinkeinojen suojelusta, kirjoittajat pelkistävät. ”Pikku-Valmetin ääni on tärkeämpi kuin huuhkajan huhuilu.”

Saman puolueen ajama sote- ja maakuntamalli merkitsee nyt vallan, vastuun ja varojen keskittämistä pienemmistä suurempiin yksiköihin – kirkonkyliltä kaupunkeihin.

Hyvinvointivaltion toimintakyvyn kannalta suunta on oikea ja perusteltu. Päättäjien tulisi jopa vakavasti edistää mallin laajentamista myös opetustoimeen, koulutuksen tasa-arvon vahvistamiseen.

Viime vaiheessaan uudistus on näyttäytynyt keskustan poliittisena voittona. Yhtä lailla se on kuitenkin myös poliittinen riski.

Tämän torjuntaan Sipilä viikonloppuna ryhtyi.

Yksittäisen kunnan – ja keskustakentän – vinkkelistä edessä häämöttää kehitys, jossa peruskunnan osaksi jää vanhan vallan jäänteille kokoontuminen, kotiseututyö.

Sundilaisilla on kohtalotovereita.

Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa elämäntapaa. Koko Suomessa on vastakin paikkoja, joissa on hyvä elää ja asua. Maaseudullekin voi myllerryksessä avautua mahdollisuuksia, joihin kannattaa tarttua.

Poliitikoilta on silti lupa odottaa realismia. Menestys on yhä enemmän itsestä kiinni, eikä julkisen vallan toimilla voida vaikuttaa asioiden kulkuun entiseen tapaan.

Sundin naapurissa, Saltvikin kunnan Haraldsbyn kylässä globaalin talouden lainalaisuudet jo tunnetaan. Norjalainen Orkla haluaa sulkea omistamansa perunalastutehtaan, alueen tärkeän työllistäjän.

Bussi suhahtaa ohi. Maantien varteen on jälleen jäämässä muistuma yhdestä aikakaudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat