Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mihin palveluun on oikeus?

Sote-uudistus mullistaa paitsi julkisen terveydenhoidon myös sen, mitä nyt kutsutaan yksityiseksi sairaanhoidoksi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa julkisten palveluiden järjestäminen muuttuu monin tavoin. Uutta sote-mallia kaupataan kansalaisille muun muassa valinnanvapauden kasvamisella ja asiakaslähtöisyydellä sekä kustannussäästöillä.

Siitä ei kuitenkaan vielä ole puhuttu, mitä palveluita ja hoitoja uudenlaiset hyvinvointi- ja terveyskeskukset kansalaisille verovaroin eri maakunnissa tarjoavat.

Se, mitä palveluja kansalainen on eri tilanteissa oikeutettu samaan, määritellään pitkälti laeissa. Juha Sipilän (kesk) hallitus on kuitenkin linjannut antavansa uuden julkisen palvelulupauksen siitä, mitä palveluja, kenelle ja missä julkinen valta järjestää. Uudet pykälät kirjoitetaan sote-järjestämislakiin. Maakunnat antavat omat palvelulupauksensa. Palvelut ovat siis erilaisia eri puolilla maata.

Julkinen palvelulupaus voi muuttaa paljon sote-palveluita. Se saattaa ratkaista, ovatko esimerkiksi gynekologin ja hammaslääkärin tarkastukset tai mielenterveyskuntoutus palveluita, joihin kaikilla on oikeus. Samalla määritellään, mihin kunkin on varauduttava itse.

Sote-uudistus mullistaa paitsi julkisen myös yksityisen sairaanhoidon. Osa mullistusta on se, että nykyiset yksityisen hoidon Kela-korvaukset loppuvat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat