Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikallisesta sopimisesta nousi uusi vakava kiista

Julkinen sanailu kertoo, kuinka herkästä aiheesta on kyse.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Riitely paikallisesta sopimisesta leimahti taas alkuviikosta. Suomen Yrittäjät ja Perheyritysten liitto nousivat yhdessä vastustamaan ajatusta, että sopimiseen työpaikoilla tarvitaan luottamusmies, jos työehtosopimuksessa niin sanotaan. Luottamusmiehen tittelillä saa taas toimia vain ammattiliiton jäsen.

Järjestöjen mukaan tulkinta on perustuslain vastainen, sillä se rajoittaa työntekijöiden ja yrittäjien yhdistymisvapautta. Samalla se vesittäisi pyrkimyksen lisätä sopimista työpaikoilla.

Kahden yrittäjäjärjestön tulkinta herätti ihmetystä työmarkkinakeskusjärjestöissä, jotka ovat neuvotelleet kilpailukykysopimuksen sisällön.

Yrittäjien tuomitsemasta tulkinnasta kyllä kuului huhuja viikonvaihteessa. Olisikohan käynyt niin, että järjestöt varmuuden vuoksi vastustivat asiaa, josta on toistaiseksi olemassa vain huhu?

Jo aiemmin Suomen Yrittäjät pettyi pahasti paikalliseen sopimiseen kaavailtuihin muutoksiin. Odotukset oli viritetty korkealle. Ei riittänyt, että alansa liittoon kuulumattomat eli niin sanotut villit yritykset saisivat vastaisuudessa samat oikeudet – ja velvollisuudet – kuin työnantajaliittoon kuuluvat yritykset.

Julkinen sanailu paikallisesta sopimisesta kertoo, kuinka herkästä aiheesta on kyse. Samalla se on uusi tekijä, joka uhkaa kaataa kilpailukykysopimuksen. Sopimuksen soveltamisesta neuvotellaan nyt alakohtaisesti liittojen kesken.

Sovellusneuvottelut pitäisi puolestaan saada valmiiksi toukokuun loppuun mennessä, joten aika uhkaa muutenkin loppua kesken. Sopimuksen epäonnistumisesta on edelleen liikkeellä vankkoja epäilyjä.

Mikäli kilpailukykysopimus kaatuu, tulee ensi syksystä työmarkkinoilla levoton. Silloin liitot aloittaisivat neuvottelut seuraavasta sopimuskaudesta käytännössä lähes puhtaalta pöydältä.

Kaiken lisäksi pääministeri Juha Sipilä (kesk) on julkisuudessa sanonut, että hallituksella ei ole varasuunnitelmaa, jos sopimus kaatuu. Silloin hallitus kenties joutuisi kaivamaan pahamaineiset pakkolait naftaliinista. Se olisi huono vaihtoehto koko Suomen kannalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat