Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexitin vastustus on yhdistävä voima

Obama ja Euroopan maiden johtajat vetoavat yksimielisesti Britanniaan EU-jäsenyyden jatkon puolesta, mutta Britanniassa EU-eron vaatijat ovat huonoja kuuntelijoita

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Kevin Lamarque / Reuters
Barack Obama kokeili virtuaalitodellisuuslaseja Hannoverin messuilla sunnuntaina. Liitokansleri Angela Merkel seurasi vierestä.
Barack Obama kokeili virtuaalitodellisuuslaseja Hannoverin messuilla sunnuntaina. Liitokansleri Angela Merkel seurasi vierestä. Kuva: Kevin Lamarque / Reuters

Britannian eroa Euroopan unionista eli Brexitiä ei toivo ainutkaan muiden jäsenmaiden hallituksista, eikä kovin moni muukaan maailman maista. Venäjä saattaa olla poikkeus, mutta edes presidentti Vladimir Putin ei ole puhunut julkisesti Britannian eron puolesta.

Yksimielisyyteen liittyy vahva viesti EU:n tärkeydestä. Jäsenmailla on syviä erimielisyyksiä esimerkiksi vastuunjaosta pakolaiskriisissä, mutta EU:n merkitystä ei kyseenalaisteta hallitustasolla.

Yksimielinen arvio on, että mikäli britit äänestävät 23. kesäkuuta EU:sta eroamisen puolesta, siitä on haittaa koko Euroopalle, ja myös Yhdysvalloille sekä muille Euroopan kumppaneille maailmalla. Eniten haittaa Brexitistä olisi briteille.

Useiden aiempien kriisien yhteydessä on nähty, että ulkoa katsottuna EU:n arvostus on suurempi kuin sisäpuolella alituisesta itseruoskinnasta voisi päätellä. Jäsenmaiden yhteenlasketuilla talouksilla, kauppavaihdolla tai sijoituksilla mitattuna EU on suurvalta. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa EU:n merkitys on pienempi kuin jäsenmaiden merkitysten summa, ja silläkin lohkolla Britannian lähtö heikentäisi unionia entisestään.

Tällaiset itsestäänselvyydet ovat viime aikoina vaikuttaneet melko vähän EU-eroa vaativien ryhmien kampanjointiin Britanniassa. Kuten muissakin maissa, Britanniassa kansalaismielipide heijastaa vallitsevien tosiasioiden ohella historiaa. Menetetyn imperiumin muistoa vaalivat ideologiset nationalistit ovat erittäin huonoja kuuntelijoita, kun kyseessä on viesti, josta he eivät pidä.

Vaikuttavimman ulkopuolisen vetoomuksen EU-jäsenyyden puolesta esitti Britanniassa vieraillut Yhdysvaltain presidentti Barack Obama viikonvaihteessa. Vetoomuksen painoarvon paras mittari on raivostunut sekasorto, jolla Brexit-leiri reagoi Obaman viestiin.

Lontoon eroava pormestari Boris Johnson arvioi, että Obama on perinyt kielteisyyden britti-imperiumia kohtaan kenialaiselta isältään. Johnson pyrkii EU-jäsenyyttä kannattavan pääministeri David Cameronin haastajaksi. Hän vei kampanjansa samalle tasolle, jolla presidentiksi pyrkivä Donald Trump viihtyy Yhdysvalloissa.

Obaman mukaan EU-jäsenyys edistää juuri niitä Britannialle tärkeitä vahvuuksia, joita EU- jäsenyyden vastustajien mukaan unioni päinvastoin heikentää ja EU-ero vahvistaisi. Muiden ulkovaltojen johtajat ovat samaa mieltä kuin Obama.

Brexit-leiri tarjoaa EU:n tilalle englanninkielisten maiden unionia. Obama osoitti, että se on sen haavekuva. Myös Australian, Kanadan ja Uuden-Seelannin johtajat ovat sanoneet, että Britannian EU-jäsenyys vahvistaa suhteita ja ero heikentää niitä.

Obama ei kuitenkaan rajoittanut esittämiään vetoomuksia Britanniaan. Sunnuntaina Saksassa hän vetosi koko Eurooppaan. Hänen mukaan demokraattinen ja yhtenäinen Eurooppa on maailman etu.

Samoin kuin Britanniassa, EU:ssa laajemminkin tarvitaan ajoittain ulkopuolinen kertoja muistuttamaan siitä, mistä kaikesta maanosan yhdentymiskehityksessä on kyse. Kuten Britanniassa, yhdentymisen vastustajat syyttävät varmasti myös muissa EU-maissa Obamaa kätketyistä motiiveista ja sekaantumisesta toisten valtioiden asioihin.

Kyseessä kuitenkin ovat Euroopan ja Yhdysvaltain yhteiset edut. Kansainvälisessä kaupassa maanosat ovat vahvempia yhdessä vapaakauppa-alueena. Turvallisuuspolitiikassa linkki Atlantin yli on yksi tärkeimmistä tukipilareista. Puolustuksessa Euroopan mailta vaaditaan aiempaa suurempaa omaa panosta, Obama muistutti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat