Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama-apua Euroopalle

Barack Obamasta vuoden eurooppalainen.

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Eurooppa on suunnannut tänä vuonna yhä syvemmälle ongelmiin. Pakolaisten suuri määrä, muutamien jäsenmaiden etääntyminen demokratian perusarvoista, populismin nousu, Kreikan uusiutuva velkakriisi, euroalueen talouden pysähtyneisyys ja Britannian kansanäänestys EU-jäsenyydestä voivat ajaa unionin historiansa pahimpaan kriisiin.

Eurooppa on vuosikymmeniä vakuuttanut, että tulevaisuuden suuret uhkat ovat sellaisia, joihin yksittäiset maat eivät yksin pysty vastamaan. Juuri nyt niin on, ja sitä kaivattua yhtenäisyyttä pitäisi olla paljon. Tästä seuraava looginen johtopäätös on, että EU-komissio ja jäsenmaiden päättäjät puolustavat kaikin keinoin ja vahvoin puhein unionia.

Todellisuus on ihan toisenlainen. Esimerkiksi Britannian kansanäänestyksestä ei sanota puolta sanaa Brysselissä. Mahdollisen eron seurauksiinkaan ei uskalleta varautua, koska jos varautumisesta kuultaisiin, se tulkittaisiin väärin. EU-maiden päättäjätkin hokevat, että asia on Britannian sisäinen.

Siispä Brexitin eli EU-eron kannattajat levittävät Britanniassa ilman minkäänlaista vastavoimaa mitä pölhöimpiä väitteitä ja tulkintoja unionista sekä Britannian asemasta.

Onneksi sentään joku uskaltaa. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kertoi Britannian- ja Saksan-vierailuillaan, että vahva Eurooppa on hyväksi sekä Euroopalle itselleen että Yhdysvalloille.

Obama teki selväksi, että Yhdysvaltain ja Britannian erityissuhde on nykyisin suurelta osalta taloudellista yhteyttä. Jos Britannia jättää unionin, se heikentää itseään taloudellisesti ja samalla vähentää merkitystään Yhdysvalloille.

Brexitin kannattajat ovat kertoneet, että eron jälkeen Britannia neuvottelisi suit sait uuden taloussuhteen Yhdysvaltojen kanssa. Obaman viesti oli tyly: tärkeämpi – EU – on jonossa edellä ja brittien uusi kauppasopimus voi olla kymmenen vuoden päässä. Sanoma oli tehokas vastaisku Brexit-väen hölynpölylle.

Obaman Hannoverin messuilla maanantaina pitämä puhe on väkevin viesti yhtenäisen Euroopan puolesta vuosiin. Mutta ei Euroopan puolustamista pitäisi jättää aina amerikkalaisten huoleksi.

Valitut palat -lehti on jakanut vuosittain ”Europeans of the Year” -palkinnon. Myös European Voice -lehti on joskus tällaisia valintoja tehnyt. Tänä vuonna palkinnon ansaitsisi Obama. Hän olisi varmasti parempi valinta kuin European Voicen palkinnon vuonna 2004 saanut silloinen Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoğan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat