Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissa hallitusrintama kaivaa itselleen kuoppaa

Ruotsin ympäristöpuolueen sekoilu pudotti punavihreän hallituksen kannatuksen pohjalukemiin, mutta kynnys ennenaikaisten vaalien järjestämiselle on entisellään.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Jos talous lopulta ratkaisee, kuten politiikassa usein väitetään, pitäisi ruotsalaisten olla tyytyväisiä nykyiseen hallitukseensa. Ruotsin talous kasvoi viime vuonna yli neljän prosentin vauhtia, ja kasvu jatkuu.

Keskiviikkona julkistetussa Dagens Nyheterin ja tutkimuslaitos Ipsosin kyselyssä demareiden ja ympäristöpuolueen hallituksen suosio on kuitenkin surkea. Kannatusluvut heijastavat pakolaiskriisin paineita. Viime viikkoina hallitus on lisäksi kaivanut itse omaa kuoppaansa.

Mittaustulos herättää Ruotsin hallituksen tulevaisuudesta kysymyksiä, joihin ei vielä ole vastausta. Porvaripuolueille ennenaikaisten vaalien houkutus kasvaa, mutta maahanmuuttovastaisilla ruotsidemokraateilla on kyselyn mukaan edelleen vaa’ankieliasema.

Ipsosin huhtikuun kannatuskysely tehtiin samaan aikaan, kun ympäristöpuoluetta edustava Mehmet Kaplan joutui eroamaan asuntoministerin paikalta osallistuttuaan yhteisiin tilaisuuksiin islamistiryhmien edustajien kanssa. Eroa seuranneessa kompastelussa ympäristöpuolue vaikutti suopealta naisten eriarvioisuudelle islamilaisessa tapakulttuurissa.

Pääministeri Stefan Löfvenin epäonneksi kannattajat rankaisivat kohuista ennen kaikkea demareita. Ympäristöpuolueenkin kannatus väheni, mutta demareiden tuki putosi 4,5 prosenttiyksikköä ja on nyt 24,4 prosenttia.

Samanaikaiset hyvät talousuutiset ja varainsiirrot kunnille jäivät pääosin ympäristöpuolueen edelleen jatkuvan sisäisen kriisin katveeseen.

Maltillisiksi ryhmitellyt äänestäjät rankaisivat demareita hallituskumppanuudesta ympäristöpuolueen kanssa. Porvariallianssin pääpuolue kokoomus ja ruotsidemokraatit jakoivat keskenään pääosan potista. Hallituspuolueita kannattaa nyt alle 30 prosenttia äänestäjistä. Porvaripuolueiden kannatus on yhteensä 43,8 prosenttia.

Tilanne on arvaamaton. Vuoden 2014 vaalien jälkeen solmittu niin sanottu joulukuun sopimus vähemmistöhallituksen toimintaedellytyksistä ei kestänyt vuottakaan, mutta hallituskriisin aiheuttamisen kynnys on yhä korkea. Ruotsidemokraatit pitävät olemassaolollaan demareiden vähemmistöhallitusta pystyssä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat