Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verosuunnittelukin kaipaa rajoitteita

Verotukseen tarjottava pääperiaate on teoriassa hyvä. Käytäntö ratkaisee, häviääkö Suomi vai voittaako.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Markku Ulander / Lehtikuva
Taistelu aggressiivista verosuunnittelua vastaan on usein kilpailua eri maiden verottajien kesken ja väittelyä verottajan ja yritysten välillä.
Taistelu aggressiivista verosuunnittelua vastaan on usein kilpailua eri maiden verottajien kesken ja väittelyä verottajan ja yritysten välillä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Viime viikkoina keskustelu veroista on ollut Panaman papereiden vuoksi suurelta osin keskustelua veroparatiiseista.

Keskustelussa menevät monet asiat sekaisin. Ja vaikka moraalin soisikin olevan melko yhtenevä asia laillisuuden kanssa, näin ei kuitenkaan aina ole. Laillinen verosuunnittelu on laillista, vaikka joskus se tuntuisi moraalisesti väärältä toiminnalta –  yritykseltä olla osallistumatta yhteiskunnan kustannuksiin.

Yksi ongelma viime aikojen keskustelussa on, että mittasuhteet menevät sekaisin. Monet tuntuvat kokevan, että rahan piilottelu ananasta kasvavissa veroparatiisisaarissa on taloudellisesti mittavaa filunkitoimintaa. Ainakin Panaman papereista voisi päätellä, että kyse on yksityishenkilöistä eivätkä summat ole kansantalouden kokoon verrattuina suuren suuria.

Jos halutaan keskustella moraalista ja taloudellisesti mittavasta toiminnasta, pitää pohtia aggressiivisen verosuunnittelun sopivaisuutta.

Jotkin konsernit käyttävät pitkiä, monipolvisia ja ulkomaisia toimijoita sisältäviä ketjuja. Hyvältä kuulostavia perusteluja tälle on tarjolla runsaasti. Esimerkiksi se, että rahoitus hankitaan ulkomaisten yhtiöiden avulla, jotta riskejä vähennetään. Tällaisissa perusteluissa on totta toinen puoli. Mutta ihan varmasti sekin pitää paikkansa, että ketjutuksilla pystytään minimoimaan veroja.

Esimerkiksi niin, että konsernilainojen korkoja säädellään sopivasti, ja niitä pusketaan vähennysten maksimoinnin kannalta maailmankartalla oikeassa paikassa olevaan yhtiöön. Tai kun hyödynnetään luovasti siirtohinnoittelua, tulosta saadaan osoitettua reippaammin erilaisia vähennyksiä tai poistoja hyväksyvään maahan.

Mutta verojen kutistamiseen pörssiyhtiöiden toimivan johdon pitäisi omistajien toiveesta pyrkiäkin. Yrityksen pääasiallinen tehtävä kun on yhtiön arvon kasvattaminen. Jos veropottia saa laillisia teitä pienennettyä, silloin kasvattaa voittoa ja yleensä arvoa.

Veroparatiisikeskustelun katveeseen on jäänyt teollisuusmaiden järjestön OECD:n hanke, jolla pyritään suitsimaan yritysten aggressiivista verosuunnittelua. Siis sitä laillista toimintaa.

EU-komissio on laskenut, että yritysten verosommittelu pienentää EU:n kokonaisveropottia 50–70 miljardia euroa vuosittain. OECD-alueella summa on kaksi tai jopa kolme kertaa suurempi. OECD:n verohankkeen osia putoilee kaiken aikaa jäsenmaissa paikoilleen. Osa on vielä sopimista vailla. Hanke on kannatettava, mutta siinä on monia piirteitä, joista Suomessa pitäisi olla enemmän huolissaan kuin veroparatiiseista.

Verotuksen pääperiaatteeksi halutaan se, että verotus tapahtuisi siellä, missä arvo luodaan. Se tuntuu loogiselta, mutta vain teoriassa. Suomessa toivotaan, että täällä päästäisiin globalisaation pahinta tuiverrusta pakoon siirtymällä yhä enemmän tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Vaan missä arvo luodaan, jos täällä hoidetaan suunnittelu mutta valtaosa työvoimasta ja tuotteiden valmistus on toisessa maassa, yhtiön omistus kolmannessa ja tuotteet myydään neljännessä?

Kun ideaa verotuksen paremmasta ja julkisemmasta kohdentamisesta viedään käytäntöön, päädytään nollasummapeliin. Samasta veropotista kinaavat monen maan verottajat. Odotettavissa on rähäkkää verottajien kesken rahasta sekä verottajien ja yritysten kesken yritysten liiketoimintamalleista. Näiden vääntöjen tulos on suomalaisten yritysten ja Suomen talouden kannalta paljon merkittävämpi asia kuin veroparatiiseihin liittyvät kysymykset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat