Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomuksen johtajakisaan alkoi vihdoinkin tulla eloa

Sisäministeri Petteri Orpo harkitsee Alexander Stubbin haastamista.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) vahvisti perjantaina harkitsevansa sittenkin lähtemistä kokoomuksen puheenjohtajakisaan. Aiemmin hän on moneen kertaan sanonut, ettei lähde haastamaan istuvaa puheenjohtajaa Alexander Stubbia.

Orpon mielen ovat muuttaneet lukuisat kokoomuslaisilta tulleet vetoomukset. Lopullinen päätös kypsynee ennen kuin kokoomuksen puheenjohtajakiertue alkaa 17. toukokuuta Seinäjoelta.

Jos Orpo lähtee mukaan, kokoomuksen puheenjohtajuudesta käydään sittenkin kiinnostava kisa puoluekokouksessa Lappeenrannassa. Stubbin haastanut kansanedustaja Elina Lepomäki tai haastamista harkinnut kansanedustaja, liikemies Harry Harkimo eivät olisi kunnon vastusta tarjonneet.

Kokoomuslaiset ovat monesta syystä pettyneet Stubbiin. Konservatiivisimmat eivät pidä siitä, että Stubb näkyy julkisuudessa aivan muilla perusteilla kuin poliittisten ansioidensa vuoksi. Talouspoliittista keskustelua hallitsevat keskustalaiset pääministeri Juha Sipilä ja elinkeinoministeri Olli Rehn.

Kokoomuksessa on myös mielialaa, että puolue olisi hallituksessa voinut saavuttaa vielä nykyistä enemmän.

Eniten tyytymättömyyttä on aiheuttanut kokoomuksen alhaalla mateleva kannatus. Kun Stubb aloitti puheenjohtajana Jyrki Kataisen jälkeen, kokoomus oli pääministeripuolue ja vähän aikaa mielipidemittausten ykkönen.

Kokoomuksen puoluekokousväki laski Stubbin valitessaan sen varaan, että tämän hurja kansansuosio heijastuu puolueen kannatukseen. Siinä puolueväki laski väärin. Saman virheen kokoomus teki valitessaan Pertti Salolaisen puheenjohtajaksi.

Orpo sen sijaan on profiloitunut juuri asiakysymyksissä, kuten pakolaiskysymyksen hoitamisessa ja viime syksyn sote-kiistan ratkomisessa.

On kysytty, onko Orpo liian pehmeä. Puheenjohtajan haastamisen luulisi olevan todiste riittävästä kovuudesta.

Kokoomuksessa on äärimmäisen harvinaista, että jatkokaudelle pyrkivä puheenjohtaja saa haastajan. Yleensä se on merkinnyt lähtölaskentaa istuvalle puheenjohtajalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat