Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen, Ruotsin vai Venäjän päätös?

Suomella olisi monia hyviä syitä hakea Natoon – yhdessä Ruotsin kanssa, Nato-selvityksessä todetaan.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Ulkoministeri Timo Soini (ps) otti vastaan arvion Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista. Arviointiryhmän yksi jäsen oli ranskalainen François Heisbourg.
Ulkoministeri Timo Soini (ps) otti vastaan arvion Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista. Arviointiryhmän yksi jäsen oli ranskalainen François Heisbourg. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Se, miten Venäjä suhtautuisi Suomen Nato-jäsenyyteen, on yksi suomalaisen Nato-keskustelun kestokysymyksistä. Keskustelu on yleensä ollut ennalta arvattavaa. Ikävä kyllä Suomea ei suojaa Venäjän arvaamattomuudelta mikään. Tähän Suomen on sopeuduttava, todetaan myös Teija Tiilikaisen, Mats Bergquistin, François Heisbourgin ja René Nybergin laatimassa ja perjantaina julkistetussa Nato-selvityksessä.

Ajankohta raportin teolle ei ollut kaikille mieluisin. Ei ole merkkejä siitä, että Venäjän ja lännen sytytysherkät välit olisivat jotenkin paranemassa. Suomen johtavia poliitikkoja ei kiinnostaisi lainkaan keskustella Natosta julkisesti juuri nyt. Yhdysvaltojen presidentinvaali voi heijastua transatlanttisiin suhteisiin ja Naton sisäiseen dynamiikkaan.

Venäjä suhtautuu ajatukseen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä hyvin torjuvasti. Se pyrkii painostamalla estämään Naton laajentumisen. Tämä ei ole ollut epäselvää ennen Nato-selvitystä eikä sen jälkeen. Venäjän kanta tuli ilmi viimeksi maan ulkoministerin Sergei Lavrovin Dagens Nyheter -lehdelle antamasta haastattelusta.

Nato-selvityksestä piirtyy lohduton kuva Venäjästä. Venäjä on nyt liikkeissään vaarallisen nopea ja arvaamaton, minkä kanssa Suomen on taiteiltava. Nato-jäsenyys ei perusasetelmaa muuttaisi. Jos Itämeren alueella syntyisi konflikti, Suomi ja Ruotsi olisivat siinä Natoon kuulumattominakin osallisina. Nato-jäsenyys ei puolestaan vaikuttaisi esimerkiksi Suomen alueelliseen puolustukseen tai asevelvollisuusjärjestelmään.

Selvityksessä kuvataan Suomea, joka on askel askeleelta lisännyt sotilaallista turvallisuuttaan lähentymällä Natoa niin pitkälle kuin mahdollista ilman jäsenyyttä. Nyt, Naton erityisenä kumppanina, Suomi on kuitenkin tilanteessa, jossa kumppanin ja jäsenmaan ero ei enää laimene vaan korostuu. Venäjän käyttäytyminen saa Naton korostamaan artikla viiden mukaista keskinäisen puolustuksen merkitystä. Se koskee vain jäseniä.

Suomella olisi monia hyviä syitä hakea Natoon, selvityksessä todetaan. Jos johtopäätös olisi joskus jäsenyyden hakeminen, se olisi tehtävä yhdessä Ruotsin kanssa. Käytännössä sitä vaihtoehtoa ei ole, että Suomi hakisi Natoon yksin. Se olisi Natolle ongelma eikä palvelisi Naton strategisia tavoitteita Itämeren alueella. Se, että Suomi jäisi yksin Naton ulkopuolelle, olisi ongelma juuri Suomelle. Se lisäisi maamme suojattomuutta ja haavoittuvuutta.

Jos Suomi ja Ruotsi hakevat Natoon, hakuprosessista tulisi poikkeuksellinen, sillä ajat ovat poikkeukselliset. Venäjän vastatoimet olisivat vihamielisimmillään juuri jäsenhakemusta käsiteltäessä, sillä silloin vaikutus kansalaismielipiteeseen on suurin. Suomen olisi pohjustettava hakemisensa Naton kanssa niin, että jäsenyysprosessi olisi nopeutettu, selvityksessä pohditaan. Hakuvaiheen aikana epävarmuutta olisi vaikea hallita. Tuloksen ennustettavuutta vähentää kansanäänestys jäsenyydestä.

Toimeksiantoon kuului, ettei selvitys ota kantaa Nato-jäsenyyden puolesta tai vastaan. Siksi voi kysyä, miksi selvitys on tehty. Erilaiset raportit ovat toki yleinen tapa käydä ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua.

Selvitys on analyysinä ansiokas. Kirjoittajilla on paitsi auktoriteettia myös riippumattomuutta arvioida varsin suoraan muun muassa Venäjän reaktioita. Usein kovin mustavalkoiseen Nato-keskusteluun selvitys tuo lisää harmaan sävyjä.

Toinen kysymys on, mikä on selvityksen poliittinen logiikka. Vaikka hallitus päätti teettää ja tilata selvityksen, hallitus tehnee parhaansa etäännyttääkseen itsensä siitä. Poliittista vastuuta Suomen turvallisuusratkaisuista ei voi ulkoistaa selvittäjille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat