Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesä kasvattaa työelämään

Nuorten saattamiseksi työelämään kaivattaisiin ennakkoluulottomuutta ja innovaatioita.

Pääkirjoitus
 
Jaakko Lähteenmaa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö.

Tämä ilta on opiskelijoiden. Teekkareiden juhlat ovat toki jatkuneet jo pari viikkoa, mutta tänään hulinaan yhtyvät muutkin. Vappuaaton lakitukset käynnistyvät iltapäivällä Suomen Pankin edustalta, minne valtiotieteilijät kokoontuvat kunnioittamaan kansallisfilosofiamme J. V. Snellmania vesipesulla ja valkolakilla. Vappuhumun keskipisteenä ovat Taideyliopiston opiskelijat, jotka lakittavat Mantan.

Menneinä vuosikymmeninä vasemmisto yritti marsseineen kovasti omia vapun. Ylioppilaiden vappuperinteet ulottuvat kuitenkin vuosikymmeniä työväen juhlia pidemmälle. Kaisaniemen puistossa juhli jo toinen ylioppilassukupolvi, kun Helsingin Kirjatyöntekijäin Yhdistys vuonna 1890 järjesti ensimmäisen suomalaisen työväen vappujuhlan.

Vasemmiston vappujuhlat ovat tällä vuosituhannella kutistuneet kuin pyy maailmanlopun edellä, mutta ylioppilaiden juhlat sen kun laajenevat. Tätä nykyä patsaita lakitetaan parillakymmenellä paikkakunnalla Kauppatorilta aina Kemijoelle saakka.

Juhlan jälkeen koittaa arki, myös opiskelijoille. Maanantaina Helsingin Sanomissa urakkansa aloittavat tämän kesän ensimmäiset kesätoimittajat. Kaikkiaan kesä tuo toimitukseen 65 nuorta tekijää, joiden tekstit, kuvat ja videot tuovat sivuillemme vaihtelua ja tuoreita näkökulmia.

Tulijoita odotellessa ajatus käväisee kymmenen kertaa suuremmassa joukossa lahjakkaita ja uutisnälkäisiä nuoria journalisteja, joille jouduimme sanomaan ”ei kiitos”.

Media-ala ei valitettavasti ole ainoa, josta murros ja suhdanteet ovat rokottaneet opiskelijoille soveltuvia ja tarjottavia kesätöitä. Tietotekniikka on vienyt paperityöt toimistoista, ja pankkien palvelutiskit ovat vaihtuneet automaatteihin.

Tarjolla oleviin paikkoihin kysytään työkokemusta. Sen puuttuessa ei saa työtä, josta saisi kokemusta. Kierre on huono myös työnantajille, sillä opiskelijoista löytyvät tulevaisuuden tekijät.

Eräs isä kertoi minulle taannoin, että hän vaihtaisi kernaasti oman lomapalkan korotuksensa jälkikasvunsa kesätyöpalkaksi. Ajatus jäi mieleeni, koska nuorten saattamiseksi työelämään kaivattaisiin ennakkoluulottomuutta ja innovaatioita.

Laskua seuraa aina nousu. Silloin yritykset joutuvat kilpailemaan parhaista tekijöistä. Tuossa kisassa vahvimmilla ovat ne, jotka ovat uskaltaneet toimia ja kehittyä myös matalapaineessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat