Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeuden päätös voi olla Talvivaaran tarun loppu

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Keskisuomalainen toteaa, ettei edes uusi nimi näytä auttavan nykyisin Terrafamena operoivaa Talvivaaran kaivosta.

”Vaasan hallinto-oikeuden päätöksellä torstaina Talvivaaran kaivoksen ja metallitehtaan sekä Nuasjärveen johtavan purkuputken luvat muutettiin määräaikaisiksi. Päästörajat ja kaivoksen vesitilanne vaikuttavat olennaisesti siihen, miten houkuttelevalta kaivos näyttää sijoittajille. Samoin siihen, täyttyvätkö kaivostoimintaan tarvittavien omaisuuserien vireillä olevien kauppojen ehdot.”

”Oikeuden päätös aiheuttaa Terrafamelle paljon lisärakentamista ja kuluja, mutta siitä kaivosta pyörittäneet saavat syyttää itseään. Hallinto-oikeus muistutti päätöksessään, että kaivoksen toimintaan on liittynyt ja liittyy yhä paljon epävarmoja asioita niin bioliuotuksessa, vesienkäsittelyssä kuin vesienhallinnassakin.”

”Talvivaara on tiennyt vesiongelmistaan jo vuodesta 2008, mutta ongelmia ei ole vieläkään saatu hallintaan – parhaillaankin jokakeväisiä sulamisvesiä hoidellaan kaivosalueella lisäjuoksutuksina.”

”Talvivaarasta onkin tullut paitsi liki täydellinen tekninen ja taloudellinen epäonnistuminen myös itse itsensä aiheuttanut ympäristökatastrofi. Kaivoksen entisten johtajien laiminlyöntejä tutkitaan ympäristörikoksina.”

Kainuun Sanomien mukaan Vaasan hallinto-oikeus rakensi Sotkamon kaivoksen ympäristölupapäätöksistä nahkapäätösten kokoelman, joka ei merkittävästi muuta juuri nyt voimassa olevia lupia mutta saattaa juuri siksi johtaa kaivoksen lopettamiseen.

”Jos ratkaisu oli nahkapäätös, henkilöstön tilannetta voisi kuvata toisella kansankielisellä fraasilla: he roikkuvat löysässä hirressä. Ainakin vähän aikaa.”

”Vaikka hallinto-oikeuden ratkaisut antavat Terrafamen tulkinnan mukaan periaatteessa mahdollisuuden jatkaa kaivoksen toiminnan ylösajoa, on se käytännössä eri syistä hyvin hankalaa.”

”Määräaikainen ja riisuttu ratkaisu ei nyt anna mahdollisuuksia hankkia Terrafameen yksityistä pääomaa, vaikka yhtiön mukaan siihen olisi ollut muutoin hyvät mahdollisuudet.”

”Valtionyhtiön, kaivoksen ja henkilöstön tulevaisuus on nyt jälleen elinkeinoministeriön, hallituksen ja eduskunnan käsissä.”

”Tuotannon aloitus on sujunut jopa odotuksia paremmin. Päättäjien pitkämielisyyttä saattaisivat ruokkia myös tuoreet analyysit metallien hintakehityksestä. Niiden mukaan nikkelin hinta olisi nyt käynyt pohjilla ja nousu olisi todennäköisesti jo alkanut.”

”Tuotannon ylösajon pysäyttäminen nikkelin hinnan noustessa olisi lyhytnäköistä. Sitä paitsi alasajo ja siihen liittyvät ympäristöinvestoinnit vaatisivat myös satojen miljoonien eurojen satsaukset.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat