Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keinot ja tavoitteet ovat kaksi eri asiaa

Tiettyjen keinojen kannattaminen sotketaan usein tavoitteisiin, joihin keinoja käyttämällä on aikoinaan pyritty.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Pekka Sakki / Lehtikuva
Vasemmiston vappumarssi Hakaniemestä Rautatientorille vappuna 2006. Tänä vuonna vappujuhla järjestetään ensimmäistä kertaa Helsingin keskustassa Kansalaistorilla.
Vasemmiston vappumarssi Hakaniemestä Rautatientorille vappuna 2006. Tänä vuonna vappujuhla järjestetään ensimmäistä kertaa Helsingin keskustassa Kansalaistorilla. Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva

Poliittisen kentän jakaminen oikeistoon ja vasemmistoon on menettänyt merkityksensä. Tätä väitettä on toistettu varmaankin jo sukupolven ajan. Samaan aikaan varsinkin tällä vuosikymmenellä poliittinen keskustelu on vilkastunut Suomessa. Yhteiskunnalliset kysymykset herättävät kiivasta väittelyä, ja 1970-luvun lopulta jatkunut äänestysaktiivisuuden lasku on tällä vuosituhannella pysähtynyt. Ajoittain äänestysaktiivisuus on jopa hiukan noussut.

Ne, jotka korostavat oikeisto–vasemmisto-jaon merkityksen vähenemistä, haluavat yleensä viestiä kahta näkemystä. Ensimmäinen on, että puolueiden erot olisivat hämärtyneet. Toinen taas on, että jokin muu akseli – esimerkiksi jako arvoliberaaleihin ja arvokonservatiiveihin – olisi mielekkäämpi tapa jäsentää yhteiskunnallisia näkemyksiä.

Kritiikin taustalla on kuitenkin myös kolmas syy. Vasemmiston ja oikeiston tunnusmerkit ovat muuttuneet. Jos määrittelee vasemmistolaisuuden vain keinojen eikä päämäärien perusteella, voi päätyä hämmentäviin lopputuloksiin.

Osmo Soininvaara on tunnetuimpia vihreitä poliitikkoja, aktiivinen ja usein poleeminen yhteiskunnallinen keskustelija. Hän kehitteli ajatuksiaan tuoreessa blogikirjoituksessaan (24.4.), jonka otsikko oli vastaväitteitä kalastelevasti ”Tarvitaan vasemmistolaista markkinaliberalismia”.

Soininvaaran perusväite on, että jos vasemmistolaisuuden määrittelee pohjoismaistyyppisen hyvinvointivaltion puolustajaksi ja tuloerojen vastustajaksi, sille löytyy laaja kannatus. Nykyinen vasemmisto on kuitenkin takertunut keinoihin, jotka merkitsevät työelämässä monen syrjäyttämistä työttömyyteen ja politiikassa vallansiirtoa koko kansaa edustavalta eduskunnalta suuryrityksiä ja työssä olevia edustaville järjestöille.

Soininvaaran ajattelussa vasemmistolainen markkinaliberalismi ajaa vasemmistolaisia tavoitteita eli hyvinvointivaltiota ja tulontasausta mutta haluaa hyödyntää markkinoilla tapahtuvaan kilpailuun kuuluvaa luovuutta ja tehokkuutta.

Suurin ero perinteiseen vasemmistoon on todennäköisesti näkemys työmarkkinoista. Soininvaaran vaihtoehto kannattaa joustavia työmarkkinoita, joiden vaikutuksia pehmennetään perustulolla.

Talous on aina ollut keskeinen aihe poliittisessa keskustelussa. Suhtautuminen yksityiseen omistusoikeuteen määritteli pitkään keskeisimmän ideologisen jakolinjan. Koska keskustelulla on sukupolvien mittaiset juuret, tiettyjen keinojen kannattaminen sotketaan usein tavoitteisiin, joihin keinoja käyttämällä on aikoinaan pyritty. Näin syntyy helposti väärinkäsityksiä tai ajatusluutumia.

Suhtautuminen kilpailtuihin markkinoihin on hyvä esimerkki tästä. Terve kilpailu tarkoittaa sitä, että taloudellisessa toiminnassa yksittäisellä toimijalla, kuten nykyisillä suuryrityksillä, ei ole etuoikeuksia. Kilpailun hyödyntäminen ei ole lähtökohtaisesti oikeistolaista tai vasemmistolaista, vaan sillä voidaan edistää hyvinkin erilaisia yhteiskunnallisia tavoitteita. Kilpailtujen markkinoiden vastakohta ei myöskään ole yltäkylläisyys vaan niukkuuden jakaminen toisin keinoin ja usein ilman luovia ratkaisuja.

Soininvaaran kirjoitus härnää tarkoituksellisesti arkikeskustelua, mutta se yllyttää samalla myös syvälliseen yhteiskunnalliseen pohdintaan. Punalipun heiluttaminen vappuna voi kertoa, millaista yhteiskuntaa lipun kantaja tavoittelee. Usein se kuitenkin kertoo myös siitä, millaisia vanhoja vastauksia hän haluaa antaa niihin uusiin kysymyksiin, joita kukaan ei ole vielä toistaiseksi pystynyt täsmällisesti muotoilemaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat