Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seuraavaksi Trump yrittää kuulostaa valtiomieheltä

Öykkäri-Trumpin tilalle on tullut hillitympi presidenttiehdokas-Trump, mutta aiempi versio oli uskottavampi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump on möläyttelijä, joka on suututtanut monet. Suorapuheisuudestaan huolimatta noin neljäsosa republikaanisen puolueen kannattajista haluaa hänet presidenttiehdokkaakseen.

Yhdysvaltojen presidenttikilvan pitkän esivaalikampanjan aikana Donald Trump on tullut tutuksi latinoja, naisia, vammaisia ja muslimeja pidäkkeettömästi loukkaavana ehdokkaana, joka haluaa romuttaa Naton ja varustaa sekä Japanin että Etelä-Korean ydinaseilla.

Presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Trumpin tilalle on nyt tullut uusi, presidentiksi pyrkivä Trump. Muutos käynnistyi keskiviikkona, kun Trump puhui Washingtonissa ulkopolitiikasta ja tavoitteli arvovaltaisia äänenpainoja.

Samaan aikaan useilla tahoilla varaudutaan mahdollisuuteen, että Trump todellakin valitaan marraskuussa Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi. Se ei ole todennäköistä nykyisillä kannatusluvuilla, mutta se on mahdollista.

Sekä Yhdysvalloissa että maailmalla on odotettavissa puheenvuoroja, joissa vähätellään Trumpin aiempia ruokottomuuksia ja huomautetaan, että onhan sitä ennenkin kampanjoiden aikana sanottu kaikenlaista, jolla ei ole merkitystä.

Loukkaava, öykkäröivä ja uhkaileva Trump oli kuitenkin uskottavampi kuin valtiomiesversio. Lisäksi Trumpin ulkopoliittisen linjapuheen valtiomiesmäisyys oli ohut pintasilaus. Sen takana hän oli yhtä ristiriitainen ja vastuuton kuin aiemmin. Hänen nousunsa johtavan suurvallan presidentiksi olisi vakava huolenaihe Yhdysvalloille ja muulle maailmalle.

Trumpin ulkopoliittisen puheen esittäminen osoituksena hänen perimmäisestä vastuullisuudestaan on rakenteellisesti ristiriitaista. Jos aiemmilla puheilla ei ollut merkitystä, niin ei sitä voi kovin paljon olla näillä uudemmillakaan. Lisäksi syntyy käsitys, että politiikassa saa sanoa aivan mitä tahansa. Trump on valitettavasti ohjannut kehitystä siihen suuntaan.

Trumpin puheen perussisältönä oli Yhdysvaltain ulkopolitiikan epäonnistumisten luetteleminen. Monet esimerkit olivat osuvia. Toinen puoli puhetta oli ilmoitus siitä, miten Trump korjaisi kaiken. Se oli potaskaa. Lupaukset yhteistyöstä maailmalla Trump varusti uhkauksilla yhteistyön katkaisemisesta.

Kiinnostava poikkeus oli Venäjä, josta Trumpilla ei ollut pahaa sanottavaa. Se pantiin varmasti merkille Moskovassa.

STEPHEN LAM / Reuyters
Donald Trump puhui Kaliforniassa lauantaina.
Donald Trump puhui Kaliforniassa lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat