Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työväenliikkeen vapun punaväri haalistuu

Vasemmiston vahvoina vuosina suuret massat olivat tarpeen. Nykyään kollektiivisuutta esiintyy vain työväenlauluissa, joita taas esitetään enää vain vappuna.

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

On taas vappu, työväen ja ylioppilaiden perinteisen kevätjuhlan aika. Ennusteiden mukaan sää suosii juhlijoita, sillä vapusta näyttäisi tulevan keskimääräistä lämpimämpi.

Poliittiseen vappuun on tullut tänä vuonna joitakin muutoksia. Vasemmistopuolueet marssivat tänä vuonna Hakaniementorilta keskustaan, Musiikkitalon viereiselle Kansalaistorille. Aiempina vuosina marssi on kulkenut keskustasta Hakaniementorille.

Kansalaistoriin järjestäjät päätyivät kahdesta syystä: Hakaniementori menee ensi vuonna remonttiin, ja Kansalaistori on vakiintunut kaikenlaisten tapahtumien paikaksi.

Kansalaistorin juhlan pääpuhujat ovat SAK:n pian eläkkeelle jäävä puheenjohtaja Lauri Lyly (sd) ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen. Sdp:n johto hajautuu maakuntiin, etenkin Itä-Suomeen, missä kannatusta on eniten saatavissa takaisin.

Joku saattaa nähdä kulkueen suunnanmuutoksessa symboliikkaa. Työväki marssii Pitkänsillan yli keskustaan, kansanvallan symbolin eli eduskunnan eteen. Tosin juuri nyt symboliikka ontuu, koska valta on porvaripuolueilla ja työväenliike enemmän vasemmalla kuin viime vuosina.

Vasemmistopuolueiden ja ammattiyhdistysliikkeen vappupuhujilta ei luulisi puuttuvan aiheita tai värikkäitä sanakäänteitä näin porvarihallituksen aikaan. Hallitus on kerännyt rutkasti epäsuosiota toimittuaan vasta alle vuoden.

Hallituksen kaavailemat pakkolait voivat lämmittää vappupuhujia vieläkin, vaikka hallitus on luvannut, ettei lakihanketta toteuteta.

Vappu osuu myös työmarkkinoiden kannalta otolliseen aikaan, sillä parhaillaan neuvotellaan paikallisesta sopimisesta ja kilpailukykysopimuksen soveltamisesta eri toimialojen työehtosopimuksiin.

Kilpailukykysopimus on juuri nyt niin herkässä vaiheessa, ettei kenenkään toivoisi uhoavan liikaa, vaikka kuinka työväenliikkeen juhla onkin.

Vasemmistopuolueet ovat marssineet yhdessä parikymmentä vuotta, vuosikymmenien riitojen jälkeen. Demarien, sosialistien ja kommunistien yhteismarsseille tuli perimätiedon mukaan loppu 1940-luvun lopulla, kun kommunistit toivat marssille Terijoen ”hallituksen” pääministerin Otto Wille Kuusisen kuvan.

Yhteismarssit alkoivat uudelleen Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Sdp:llä ja vasemmistoliitolla ei enää ole sovittamattomia ristiriitoja suhtautumisessa yhteiskuntajärjestelmään.

Toinen syy yhteisjuhlaan on marssijoiden määrän hupeneminen. Viime vuosina marssijoita on ollut järjestäjien arvion mukaan joitakin tuhansia. Sekin arvio saattaa olla yläkanttiin.

Vappupäivänä Ullanlinnanmäki ja Kaivopuisto vetävät kymmenkertaisen määrän juhlijoita piknikille.

Työväenliikkeen kulta-aikoina 1970-luvun lopulla työväen vapun juhlijoita oli kymmeniätuhansia. Helsingin Senaatintorille kansandemokraattien ja kommunistien vappujuhlaan osallistui parhaimmillaan noin 50 000 ihmistä.

Suomalaisen vapun erikoispiirre on, että myös porvaripuolueiden johtohahmot puhuvat vapputilaisuuksissa. Tapa syntyi vastareaktiona punaisimpiin vappuihin.

Ylen Elävässä arkistossa on pätkä ensimmäisestä värillisestä tv-uutislähetyksestä vapulta 1977. Vapusta kertova kooste kesti 11 minuuttia 30 sekuntia, ja koska lähetys näkyi väreissä, siinä liehui punalippu poikineen.

Se sai porvaripuolueet älähtämään: meille myös julkisuutta vappuna!

Vasemmiston vahvoina vuosina suuret massat olivat tarpeen. Porvarin sai pelkäämään vain kollektiivista joukkovoimaa näyttämällä.

Nykyään kollektiivisuutta esiintyy vain työväenlauluissa, joita taas esitetään enää vain vappuna. Joukkovoiman sijaan myös vasemmistossa vallalla on individualismi ja yksin pärjäämisen eetos.

Vaikka televisiolähetysten värisävyt ovat parantuneet, vapun punaväri on pahasti haalistunut.

Yksi muukin asia vapun vietossa on muuttunut. Alkuaikoina työväenliike oli myös raittiusliike.

Suomen työväen ensimmäisenä vappuna, 1. toukokuuta 1898, lakkoiltiin alkoholin nauttimista vastaan. Tiettävästi asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomien edeltäjä Päivälehti, kaksi päivää tapahtuman jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat