Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tästä syystä taiteilijat hallitsevat maailmaa

Sillä on valtaa, jolla on sanottavaa. Sillä on valtaa, jota halutaan kuunnella.

Pääkirjoitus
 
Jaakko Lyytinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Kuka on Ta-Nehisi Coates? Entä Guo Pei? Lin-Manuel Miranda? Priyanka Chopra?

Never heard? Kannattaa googlata, sillä he kuuluvat Time-lehden laatimalle maailman sadan vaikutusvaltaisimman henkilön listalle. Se on toimituksen laatima eikä perustu tutkimuksiin, mutta silti lista tarjoaa vuosittain kiehtovan pysäytyskuvan maailmasta.

Mistä valtiaat nyt tulevat? Eivät ainakaan Euroopasta. Listalla on 14 eurooppalaista, joista kaksi on Pohjoismaista, ruotsalainen Youtube-ilmiö Felix Kjellberg ja tanskalainen arkkitehti Bjarke Ingels.

Onko maailma yhä miesten vallassa? Listan perusteella naisten asema maailman näköalapaikoilla alkaa vihdoin korjaantua. Mukana on neljäkymmentä naista, kun mukaan lasketaan sukupuoltaan vaihtanut Caitlyn Jenner.

Entä mistä 2010-luvun vaikutusvalta on tehty? Asemasta, tietysti. Listalla on liuta maailman valtiaita paavi Franciscuksesta Angela Merkeliin ja Vladimir Putinista Kim Jong-uniin.

Rahasta, toki. Listalla on aina kiintiönsä taloustitaaneille, kuten Facebookin Mark Zuckerbergille ja Applen Tim Cookille. Kolmas tekijä on yllättävämpi.

Alussa listatut nimet ovat kaikki taiteilijoita. Timen listalla on kaikkiaan kolmisenkymmentä kulttuurintekijää.

Yhtäällä on brittilaulaja Adele, jolla on liki 65 miljoonaa Facebook-tykkääjää. Toisessa päässä on taiteen vallankumouksellinen, 87-vuotias japanilainen taiteilija Yayoi Kusama, jonka näyttely on tulossa syksyllä Helsingin kaupungin taidemuseoon.

Aseman ja rahan lisäksi vaikutusvallassa on yhä enemmän kyse eetterin omistajuudesta. Sillä on valtaa, jolla on sanottavaa. Sillä on valtaa, jota halutaan kuunnella.

Taiteilijoiden vaikutusvalta ei tietenkään ole automaattista. Se edellyttää, että heillä on aidosti tärkeää ja järkevää sanottavaa.

Timen listalla on useita näyttelijöitä. Kuten Leonardo DiCaprio ja eteläafrikkalainen Charlize Theron, joka tekee hivin vastaista valistustyötä eteläisessä Afrikassa. DiCaprio on ollut toteuttamassa luonnonsuojeluhankkeita 44 valtiossa. Kun DiCaprio voitti Oscar-palkinnon tänä keväänä, hän kiitti ensin uraansa vaikuttaneita ihmisiä. Sitten hän pääsi asiaan:

”Ilmastonmuutos on totta. Ja se tapahtuu juuri nyt. Se on suurin uhka lajillemme. Meidän on tehtävä yhteistyötä ja lopetettava viivyttely.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat